Lavrov, despre "sanctiunile ilegale" ale UE si "exceptionalismul" SUA

Autor: Ana Ilie
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 16:10
2477 citiri
Lavrov, despre "sanctiunile ilegale" ale UE si "exceptionalismul" SUA
Foto: Russia Today

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si-a detaliat tezele privind criza ucraineana, relatiile Rusia-NATO, conflictul din Siria si parteneriatul cu gigantul China, intr-un masiv interviu.

Lavrov a explicat ca, in relatiile Rusiei cu Uniunea Europeana s-a ajuns la un punct in care "gesturile de bunavointa nu mai produc rezultatele dorite", in conditiile in care "sustinerea UE fata de ultranationalistii de la Kiev a dus Ucraina intr-un razboi fratricid, pe care blocul european a incercat sa-l puna pe seama implicarii Rusiei", scrie Sputnik.

UE a impus sanctiuni Rusiei, o "practica ilegala". "Am subliniat in mod repetat ca incercarea de a vorbi Rusiei folosind limbajul ultimatumurilor este inacceptabila si nu va da rezultate", a aratat Lavrov, care s-a aratat totusi dispus pentru continuarea dialogului.

Lavrov: Rusia nu va implora Vestul sa ridice sanctiunile

In ceea ce priveste insa Uniunea Euro-Asiatica, formata impreuna cu Belarus si Kazahstan, seful diplomatiei ruse apreciaza ca entitatea "si-a facut loc in vietile noastre", "mentine suveranitatea si integritatea membrilor si duce integrarea si cooperarea la un nou nivel".

Despre un alt partener important al Rusiei, China, Lavrov a tinut sa sublinieze ca stransele relatii cu Beijingul nu reprezinta o alternativa la Europa, ci cele doua relatii coexista si se intensifica.

E adevarat, spune Lavrov, ca relatiile bilaterale sunt la punctul cel mai fructuos al istoriei celor doua natii, intrucat "se bazeaza pe respectarea reciproca a intereselor, respectul reciproc, egalitate, neinterferenta in chestiunile interne".

Lavrov, despre racirea relatiilor Rusia-SUA

Relatia cu SUA insa, trece printr-o perioada problematica inceputa dinainte de criza ucraineana, a spus Lavrov, care nu considera ca este vina Rusiei pentru aceasta situatie. "Dar ce s-a intamplat inca de la inceputul acestui an este si mai dezamagitor. Casa Alba s-a angajat pe un curs al confruntarii si a dat vina pe Rusia pentru toate pacatele, in legatura cu criza ucraineana, provocata de americani in mare masura", considera acesta.

Lavrov se declara deranjat de ceea ce considera ca sunt "declaratii agresive ale Washingtonului, inclusiv punerea semnului de egalitate intre Rusia si amenintarile globale majore, alaturi de Statul Islamic si Ebola".

"Timpul cand relatiile internationale erau definite de una sau mai multe superputeri a trecut. In lumea moderna, cand opereaza mai multe centre de putere independente, incercarile de izolare a unor lideri sau de a impune retetele unilaterale ale unora din pozitia unui 'exceptionalism' al SUA nu pot functiona".

Chiar si in aceste conditii, spune Lavrov, rusii sunt "mereu deschisi pentru un dialog constructiv si corect din punct de vedere politic cu SUA atat in afacerile internationale si pe scena globala unde tarile noastre poarta responsabilitatea speciala a securitatii si stabilitatii globale".

Lavrov: Am auzit numai neadevaruri despre prezenta rusa in Ucraina

In ceea ce priveste Ucraina, Lavrov a reluat pozitia presedintelui Vladimir Putin, care a afirmat ca fiecare natiune are dreptul inalienabil la auto-determinare si dreptul suveran de a-si alege calea de dezvoltare. "Si Rusia va respecta mereu aceasta alegere".

In plus, Rusia "este deschisa unui dialog constructiv" si "in acest moment principalul nostru partener este presedintele Petro Porosenko". Lavrov a insistat pe necesitatea amendarii Constitutiei ucrainene in sensul unui document "perceput de societatea ucraineana multietnica drept legitim pe termen lung, baza legala pentru un stat de drept care garanteaza egalitatea tuturor regiunilor si grupurilor etnice".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Lavrov relatia SUA, #Lavrov Ucraina armistitiu , #Rusia