Lavrov: Extinderea NATO catre Est este contraproductiva

Luni, 09 Iunie 2014, ora 23:00
3140 citiri
Lavrov: Extinderea NATO catre Est este contraproductiva

Extinderea Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) spre Est 'este contraproductiva', a declarat, luni, ministrul afacerilor externe al Rusiei, Serghei Lavrov, in timpul unei conferinte de presa sustinute alaturi de omologul sau finlandez Erkki Tuomioja, informeaza AFP si ITAR-TASS.

'Incercarea artificiala a NATO de a-si continua expansiunea spre Est, ca si cea de a continua sa-si intareasca infrastructurile militare, inclusiv langa frontierele Federatiei Ruse, este contraproductiva si contravine angajamentelor asumate de tarile membre ale NATO' in cadrul OSCE si prin actul fondator al cooperarii NATO-Rusia, a declarat Lavrov in cadrul unei conferinte de presa sustinute alaturi de omologul sau finlandez Erkki Tuomioja.

Dupa anexarea de catre Rusia a peninsulei Crimeea, NATO si-a intarit efectivele militare in apropierea frontierelor dintre tarile baltice si Rusia.

Totodata, in opinia lui Lavrov, 'a nu fi membru in NATO nu impiedica stabilirea unei cooperari eficiente cu Alianta, inclusiv in vederea contracararii de amenintari comune', informeaza ITAR-TASS. 'Toate tarile membre in Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC) au, de exemplu, un program de cooperare cu NATO destul de plin. Multe actiuni se desfasoara si pe canale bilaterale, si in cadrul Consiliului de Parteneriat Euroatlantic, iar sa nu fii membru in NATO nu impiedica o cooperare eficienta in contracararea amenintarilor comune pentru toti', a mai spus Lavrov, citat de agentia de presa rusa.

Ministrul rus de externe a criticat si suspendarea constructiei gazoductului South Stream anuntata duminica de Bulgaria, care ar fi fost influentata de tari care doresc sa 'mineze dialogul energetic intre Rusia si UE'. 'Recent am auzit la Bruxelles ca negocierile privind South Stream vor fi inghetate atata timp cat Rusia nu va recunoaste autoritatile de la Kiev. Vi se pare ca asta este constructiv?', a intrebat retoric Serghei Lavrov.

'Bruxellesul este ghidat de dorinta de a pedepsi, si nu de vointa naturala de a garanta, prin intermediul organismelor centrale ale UE, interesele economice si de alta natura, legitime si normale, ale statelor statelor sale membre', a mai spus ministrul rus.

Constructia gazoductului South Stream are drept scop alimentarea sudului Europei cu gaz rusesc, din care o mare parte ar urma sa tranziteze prin Ucraina, care are termen pana marti seara sa regleze o datorie la gaz de mai multe miliarde de dolari, in caz contrar riscand taierea livrarilor de gaz de catre Gazprom.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Serghei Lavrov extindere Est NATO, #extindere NATO contraproductiva Lavrov , #Rusia