Lavrov: Rusia considera ca doar sirienii trebuie sa decida viitorul lui Bashar al-Assad

Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 21:58
2886 citiri
Lavrov: Rusia considera ca doar sirienii trebuie sa decida viitorul lui Bashar al-Assad
Foto: Hepta.ro

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a recunoscut vineri, dupa incheierea reuniunii internationale de la Viena pe tema conflictului din Siria, ca persista dezacordul dintre Moscova si Washington privind viitorul presedintelui Bashar al-Assad, in opinia Rusiei o astfel de decizie revenind exclusiv poporului sirian in cadrul unui proces politic.

"Nu spun ca al-Assad trebuie sa plece ori sa ramana. Am spus ca destinul sau trebuie hotarat de poporul sirian, la fel ca tot ceea ce tine de dezvoltarea statului sirian", a adaugat seful diplomatiei ruse, potrivit EFE.

Pe de alta parte, dupa ce a laudat eforturile depuse de secretarul american de stat John Kerry pentru a impulsiona solutionarea conflictului sirian, Lavrov a criticat decizia "unilaterala" a Washingtonului de a trimite un contingent de trupe terestre in nordul Siriei, fara consimtamantul Damascului si fara un mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU.

El a salutat in schimb decizia luata la aceasta reuniune pentru a adresa ONU solicitarea de a reuni reprezentantii guvernului sirian si ai opozitiei in vederea initierii unui proces politic care sa conduca la elaborarea unei noi Constitutii si la organizarea de alegeri in Siria. "Aceste alegeri trebuie sa se desfasoare sub controlul activ al ONU si la ele trebuie sa participe toti sirienii, indiferent unde ar fi ei", a indicat Lavrov.

Avertisment pentru Rusia: Nu transformati Siria intr-un nou Afganistan!

Cat despre propunerea de incetare a focului, seful diplomatiei ruse a mentionat ca discutiile vor continua, dar a subliniat ca o astfel de intelegere nu trebuie sa insemne si incetarea operatiunilor militare impotriva gruparilor teroriste. "Avem un dusman comun. Dorim sa evitam ca teroristii sa poata prelua puterea in Siria", a conchis el, facand aluzie la grupari precum Statului Islamic sau Frontul al-Nusra.

Reuniunea de la Viena, la care au participat circa 20 de delegatii, inclusiv reprezentanti ai SUA, Rusiei, Iranului si Arabiei Saudite, s-a incheiat vineri seara cu un acord asupra catorva puncte, cum ar fi procesul de tranzitie in Siria, organizarea de alegeri sau implicarea ONU, dar fara sa se gaseasca o intelegere asupra altor chestiuni importante, cea mai notabila fiind viitorul politic al lui Bashar al-Assad, discutiile urmand sa fie reluate in doua saptamani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rusia viitor Siria, #Rusia sprijin Assad Lavrov , #Rusia