Lavrov: Un sistem comun antiracheta ar fi ingropat definitiv Razboiul Rece

Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 08:57
1336 citiri
Lavrov: Un sistem comun antiracheta ar fi ingropat definitiv Razboiul Rece

Echilibrul ce statea la baza stabilitatii globale a fost violat odata cu planul SUA de a desfasura un sistemul global antiracheta, care spre sfarsitul acestui deceniu, in etapele a III-a si a IV-a, va constitui o reala amenintare la adresa Rusiei, a reiterat vineri ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

"Ar fi fost mult mai bine daca problematica apararii antiracheta ar fi fost transferata in sfera parteneriatului strategic. Daca statele partenere din Consiliul Rusia-NATO si-ar fi unificat potentialele si ar fi creat un sistem pentru combaterea amenintarilor din afara spatiului euroatlantic, s-ar fi infaptuit o colosala revolutie la nivelul mentalitatilor si in viata reala. Am fi ingropat definitiv 'Razboiul Rece'", a opinat Serghei Lavrov intr-un interviu acordat pentru trei posturi de radio din Rusia.

Seful diplomatiei de la Moscova a incercat sa explice modul in care echilibrul strategic este afectat coreland metaforic scutul antiracheta cu existenta unei "sabii".

"Daca unul dintre parteneri va avea impresia ca si-a creat cel mai sigur scut antibalistic, atunci 'sabia' (racheta - n.r.) sa balistica intercontinentala poate incerca ispita de a fi activata. De aceea echilibrul ce mentinea stabilitatatea - si continua sa o mentina - a fost incalcat", a concluzionat Lavrov.

El a avertizat ca Statul Major rus va fi obligat sa ia "masuri tehnico-militare" daca in jurul frontierelor Rusiei se vor monta radare, interceptori de rachete si si-a exprimat regretul ca "se va pierde sansa depasirii mostenirii lasate de Razboiul Rece".

"Ni se spune ca nu avem nevoie de garantii juridice (ca sistemul antiracheta nu este indreptat impotriva Rusiei - n.r.), sa incepem sa cooperam potrivit abordarii americane si ca, pe masura cooperarii vom intelege ca nu este impotriva noastra. Apoi adauga 'iar daca brusc veti crede ca este impotriva voastra, va puteti retrage din aceasta cooperare'", a relatat Lavrov, calificand acest limbaj drept "neserios".

"Intre timp, se semneaza acorduri cu Romania si cu Polonia. Polonia este mai departe de Iran si mai aproape de noi. Mai exista acordurile cu Turcia privind amplasarea unui radar in aceasta tara, cu Spania privind utilizarea unei baze maritime, iar navele pot activa nu doar in Marea Mediterana, ci si in Marea Neagra, Barent, in Marea Nordului. Navigarea pe aceste mari este prevazuta nu doar in situatii de criza, dar ca o rutina. Marea Nordului, Marea Barent nu au legatura cu Iranul. Iar Iranul nu detine rachete care impun o astfel de protectie si inca mult timp nu va detine, dar le Rusia are", a aratat Serghei Lavrov.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#sistem global antiracheta, #Razboiul Rece sistem antiracheta , #Rusia