Lectia lui Erdogan. Sultanul l-a umilit pe tar

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 29 Noiembrie 2015, ora 11:23
23399 citiri
Lectia lui Erdogan. Sultanul l-a umilit pe tar

Elevii unei scoli de elita sunt terorizati de un copil rau care sare gardul cand vrea el, bate pe toata lumea, scoate limba, fura ghiozdane si rupe florile. Este rugat, amenintat, dar in fapt toti tremura de frica lui si decat sa riste vreo confruntare cu golanul prefera sa nu riposteze cu adevarat. Cine stie ce e in stare sa faca daca si neprovocat face atatea necazuri.

Dar intr-o zi, golanul nostru se ia de baiatul cel mai violent din scoala de elita. Unul cam ca el, dar nitel spoit. Si acesta ii intoarce golanului un pumn in plina figura. Toti ingheata. Acum sa vezi batalie! Valeu, piatra pe piatra nu ramane in jur, sa fugim!

Dar ce sa vezi? Golanul a tras o injuratura, a racnit doua amenintari, dar n-a indraznit sa loveasca inapoi. Si-a gasit nasul.

Cam asa cred ca sunt Putin si Erdogan.

Ani de zile Vladmir Putin a facut cam fix ce a vrut el sub ochii terifiati ai liderilor occidentali, culiminand cu invadarea Crimeei si razboiul din Ucraina. SUA, mai slaba ca niciodata in ultimele decenii, a permis Rusiei sa inainteze pas cu pas, sa conduca jocul din Estul Europei pana in Orientul Mijlociu.

Argumentul retinerii a fost mereu acelasi: e un nebun si deci in stare de orice, doar nu vrem razboi.

Pana cand nebunul s-a intalnit cu alt nebun. Luat de valul puterii neingradite, Vladimir Putin l-a calcat pe bataturi repetat pe Recep Tayyip Erdogan. A ratat esenta: a provocat un lider extrem de asemanator lui. Autoritar, dur, fara scupule, cu mult tupeu si mai ales avand in spate tot uriase nostalgii imperiale si ambitii de lider mondial pe masura trecutului.

Vladimir Putin nu si-a dat seama ca nu are de-a face nici cu Obama, nici cu Merkel si a plusat, a provocat. Replica a fost un pumn in plina figura. O replica la care, in mod evident, nu se astepta. Dar mai mult decat sa-si adune turbat dintii din tarana n-a prea putut face.

Iar Erdogan stia prea bine acest lucru. Putin este in cea mai proasta pozitie cu putinta pentru a declansa un razboi cu NATO. Cu economia in contractie galopanta, cu pretul petrolului, gazului si al nichelului prabusit si cu un sistem bancar care gafaie, ceea ce ii trebuie lui Valdimir Putin ca aerul este ridicarea sanctiunilor Occidentului.

Fara aceasta ridicare va avea dificultati economice din ce in ce mai mari. Iar ca sa spere la ridicarea sanctiunilor are nevoie de o buna relatie cu Occidentul pe care a incercat in ultima vreme sa o construiasca cu ajutorul antiterorismului picat manusa pe interesele sale.

Deci cand Erdogan a ordonat doborarea avionului rusesc era probabil sigur ca Putin nu va riposta altfel decat declarativ. Pentru ca nu putea. Sigur ca exista riscul ca furia sa-i ia mintile lui Putin, dar presedintele turc si l-a asumat.

Si i-a creat lui Vladmir Putin o imesna problema interna. Dupa ce si-a dopat poporul cu iluzia fortei imperiale regasite, dupa ce a pozat in tarul invincibil, Putin a trebuie sa-si arate de fapt neputinta. Hic Rhodos, hic salta! Si n-a sarit. Nu din intelepciune, ci din neputinta.

Putin a fost umilit de un alt fel de Putin. Sultanul a umilit tarul.

Departe de mine vreo umbra de admiratie fata de Recep Tayyip Erdogan. Este un lider profund antidemocratic, extrem de periculos la randul sau pentru lumea democratica.

Nu am iluzia ca trosnirea lui Putin a fost pentru Erdogan altceva decat un joc de putere pentru suprematie in Orientul Mijlociu. Si e aici o simptomatologie grava. Pe fondul teribilei slabiciuni a liderilor lumii democratice, puterea reala e disputata de doi tirani, de tar si de sultan.

Nu e nimic de ales de fapt. Dar e bine, cred, ca Putin a primit o lectie care sa-i mai ciobeasca din aura invincibilitatii, creata nu atat de propriile calitati, cat de faptul ca a avut sansa unor adversari ddebili. De fapt, imparatul e gol, o goliciune aratata rusilor in toata "splendoarea" ei de Erdogan.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Putin Erdogan avion doborat , #Rusia