"Lista neagra a Kremlinului": MAE ceh il convoaca pe ambasadorul rus

Luni, 01 Iunie 2015, ora 23:23
3060 citiri
"Lista neagra a Kremlinului": MAE ceh il convoaca pe ambasadorul rus
Foto: psp.cz

Ministrul ceh de externe, Lubomir Zaoralek, l-a convocat luni pe ambasadorul Rusiei la Praga pentru a protesta impotriva "listei negre" a personalitatilor europene, printre care patru cehi, carora Rusia le-a interzis accesul pe teritoriul sau, in replica la sanctiunile europene la adresa sa, informeaza AFP.

Decizia Kremlinului este "unilaterala, lipsita de orice fundament si netransparenta", a subliniat cu acest prilej Lubomir Zaoralek, conform unui comunicat dat publicitatii de MAE ceh.

Seful diplomatiei cehe i-a cerut ambasadorului Rusiei, Serghei Kiselev, "sa explice de ce patru cetateni ai Republicii Cehe figureaza pe aceasta lista".

Este vorba despre fostul ministru al afacerilor externe si lider al partidului de dreapta TOP 09, Karel Schwarzenberg, deputatul Marek Zenisek din acelasi partid, eurodeputatul Jaromir Stetina si fostul comisar european Stefan Fule.

In total 89 de nume, printre care doi fosti sefi de guverne, inalti responsabili din domeniul apararii si parlamentari, critici fata de politica Rusiei, figureaza pe aceasta lista pe care Moscova a transmis-o vineri ambasadelor.

Seful diplomatiei cehe s-a folosit de acest prilej si pentru a protesta impotriva recentei difuzari de catre televiziunea publica Rossia a unui documentar care deformeaza, potrivit Pragai, adevarul istoric privind ocuparea Cehoslovaciei de catre trupele sovietice in august 1968.

Aceasta interventie militara, care s-a soldat cu circa o suta de morti, a pus capat in mod brutal miscarii "Primaverii de la Praga" vizand democratizarea vietii politice, economice si culturale in Cehoslovacia comunista.

Potrivit media cehe, documentarul intitulat "Pactul de la Varsovia - pagini declasificate" califica aceasta ocupatie drept un "ajutor fratesc" care a avut drept scop impiedicarea unei invazii a NATO si o recrudescenta a fascismului in Cehoslovacia.

"La fel cum nu ne putem permite o deformare a istoriei privind cel de Al Doilea Razboi Mondial, nu ne putem permite nici nerespectarea grosolana a adevarului privind evenimentele anului 1968 in Cehoslovacia", a subliniat Zaoralek.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#MAE ceh lista neagra Moscova, #lista neagra Moscova reactie Cehia , #Rusia