"Luna de miere" cu Rusia dureaza sase ani: Lovitura de stat intr-o republica separatista

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 28 Mai 2014, ora 11:26
8503 citiri
"Luna de miere" cu Rusia dureaza sase ani: Lovitura de stat intr-o republica separatista

Luna de miere a separatistilor din Abhazia cu Rusia pare a se fi incheiat, dupa sase ani de la razboiul Rusia-Georgia.

Marti, mii de cetateni ai republicii georgiene separatiste au iesit pe strazi, la indemnul Opozitiei, pentru a protesta fata de ceea ce considera a fi o prea mare dependenta a autoritatilor fata de Rusia. Puterea a acuzat o lovitura de stat.

Demonstrantii au luat cu asalt sediul presedintiei din Suhumi si au cerut demisia liderului pe care il considera vinovat de coruptie si proasta guvernare, scrie The Moscow Times.

Cativa lideri ai opozitiei au reusit sa discute in cele din urma cu presedintele Alexander Ankvab, insa unii dintre manifestanti n-au mai avut rabdare si au spart geamurile si usile cladirii si au patruns in presedintie. Unii dintre acestia au fost raniti. Alti opozanti, inarmati, au preluat televiziunea.

Raul Kadjimba, unul din liderii opozitiei, a declarat ulterior ca Ankvab a fost de acord sa demita Guvernul, insa nemultumitii vor continua sa insiste si pentru demisia sa.

Opozantii lui Ankvab sustin ca acesta este corupt si guverneaza cu mana de fier regiunea ce se invecineaza cu statiunea rusa la Marea Neagra, Soci. Unii critici, printre care si Kadjimba, acuza Guvernul lui Ankvab ca are o relatie gresita cu Rusia si se bazeaza prea mult pe Moscova.

Abhazia "nu poate continua asa, sa se bazeze numai pe subventiile Federatiei Ruse. Este un drum catre nicaieri", a explicat deputatul Akra Bjania.

Opozitia a organizat, in cele din urma, o sesiune a Consiliului de Coordonare al Opozitiei in sala de conferinte a presedintiei. Kadjimba a anuntat ca organismul a decis sa "isi asume conducerea provizorie pentru a forma toate organizatiile necesare". Ministrul abhaz de Interne, Otar Ketia, a acuzat "incercarea de lovitura de stat" a opozitiei, in vreme ce presedintele s-a internat, acuzand hipertensiune.

Presedintele a stins zvonurile potrivit carora a fugit din tara si a acuzat, si el, o incercare de lovitura de stat comisa de catre persoane inarmate. Ankvab a negat ca ar fi cedat cererilor Opozitiei.

Abhazia s-a rupt de Georgia intr-un razboi in 1992-1993, dupa prabusirea URSS, si a fost recunoscuta de Rusia ca stat independent dupa un razboi de cinci zile cu Georgia, in 2008.

Framantarile din Abhazia vin pe fondul tensiunilor din Ucraina. In martie, peninsula Crimeea a fost anexata de Rusia, dupa un referendum controversat. Provinciile estice Donetk si Luhansk si-au declarat independenta de Kiev si isi doresc si ele sa intre in componenta Federatiei Ruse.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Abhazia lovitura de stat, #Abhazia separatisti Rusia , #Rusia