Marea dilema a Rusiei: Putin sau Medvedev presedinte?

Marti, 09 August 2011, ora 10:36
2324 citiri
Marea dilema a Rusiei: Putin sau Medvedev presedinte?
tv inedit.ro

Rusia a intrat inca de pe acum in fibrilatie. Alegerile prezidentiale vor avea loc in martie, anul viitor, dar marea intrebare este cine va candida: Medvedev sau Putin? Poate ambii? Care sunt posibilele scenarii?

Jurnalistii de la Deutsche Welle, au realizat un material pe aceasta tema, in care au incercat sa surprinda actiunile si intentiile principalilor doi oameni politici ai Rusiei.

Sursa citata aminteste ca sistemul politico-electoral din Rusia este unul atipic. In primul rand, candidatul puterii administrative, care conduce tara si organizeaza alegerile, are 99,9 la suta sanse sa castigee alegerile prezidentiale. In al doilea rand, conform jurnalistilor germani, uitandu-ne la calendarul politico-electoral al Rusiei, alegerile prezidentiale au loc dupa cele parlamentare. Acestea vor avea loc la inceputul lunii decembrie, anul acesta, si dau un semnal clar cu privire la rezultatul alegerilor prezidentiale.

In practica, alegerea noului presedinte este decisa inca din decembrie, cand se contureaza Parlamentul. Lunile care urmeaza dupa alegerile legislative reprezinta doar o scena de prezentare pe care va defila de-acum cunoscutul castigator. Din aceasta perspectiva este foarte important cine va candida la fotoliul de presedinte: Medvedev sau Putin?, se intreaba ziaristii nemtii.

Actualul presedinte ori predecesorul sau, actual premier? Este posibil ca cei doi sa sprijine un al treilea candidat din cadrul formatiunii care va castiga alegerile parlamentare? Pana in prezent, cei doi nu au dezvaluit in mod concret ce planuri au. Nu exista nicio decizie oficiala, comunicata de vreunul dintre cei doi posibili candidati.

Cine pe cine poate conta?

Din declaratiile lui Medvedev reiese clar ca ar cam vrea sa isi pastreze fotoliul prezidential, sunt de parere jurnalistii sursei mentionate. Insa Medvedev se pare ca asteapta aprobarea lui Putin, care nu este gata sa i-o dea. In plus, Putin, de cateva saptamani incoace, si-a consolidat prezenta politica si imaginea publica. De aceea, multi observatori cred ca el vrea sa se reintoarca in scaunul de presedinte.

In acest sens Putin se poate baza pe asa-numitele "soloviki", cercuri de interese ale fortelor de securitate. Acestea conduc o mare parte a sectoarelor economice profitabile rusesti si sunt increzatori ca interesele lor vor fi mult mai bine protejate de un fost agent KGB, precum Putin, care poate conduce tara pentru urmatorii sase ani.

Ziaristii nemti noteaza ca in spatele juristului Medvedev stau forte liberale pro-occidentale precum si cativa intelectuali. Multi dintre acestia se simt legati de Putin, dar in tanarul Medvedev, care vrea sa modernizeze Rusia, ei vad un viitor mai bun pentru tara.

Este clar cine este mai puternic

Este putin probabil ca ambii sa se prezinte in fata alegatorilor rusi. Medvedev, cel putin, exclude aceasta varianta. Cu greu ne putem imagina ca cei doi ar prefera un al treilea candidat. Niciun alt politician rus nu este atat de vizibil precum cei doi. Aceasta expunere arata si doza de ambitie care exista in personalitatea celor doi.

Cu toate acestea, trebuie remarcat ca in ultimele luni Putin a investit masiv in politica de auto-promovare, iar Medvedev pare ezitant, in ciuda numeroaselor sanse avute de a-si anunta candidatura. Multi observatori prevad revenirea lui Putin in fruntea Rusiei. Chiar si premier, Vladimir Putin ramane cel mai puternic politician al Rusiei, conchid jurnalistii de la Deutsche Welle.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Medvedev Putin Rusia, #alegeri Rusia KGB , #Rusia