Mica tara europeana care ii enerveaza foarte rau pe rusi

Sambata, 23 Mai 2015, ora 20:54
16628 citiri
Mica tara europeana care ii enerveaza foarte rau pe rusi
Foto: Kremlin

Instabilitatea si tumultul politic dintr-o mica republica din Balcani, care de multi ani nu s-a mai confruntat cu probleme, fac Rusia extrem de nervoasa, mai ales ca statul este parte la cel mai recent acord al Moscovei de construire a unui gazoduct.

In weekendul din urma cu doua saptamani, Macedonia a fost zguduita de proteste antiguvernamentale si contramanifestatii proguvernamentale, dupa aparitia unor inregistrari care arata planurile Guvernului de a aranja voturile si de a musamaliza o crima, scrie Business Insider.

Lupte grele in Macedonia: Peste 20 de morti si zeci de raniti, dupa asaltul antitero

Premierul Nikola Gruevski este un prieten declarat al Moscovei, exprimandu-si pozitia impotriva sanctiunilor occidentale impuse Rusiei si sustinand conducta de gaze propusa de rusi, care ar urma cel mai probabil sa treaca prin mica tara din Balcani.

Kremlinul este ingrijorat cu privire la posibilitatea ca un nou guvern anti-Moscova sa ajunga la putere, putand slabi pozitia Rusiei in aceasta tara. Miercuri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus ca "evenimentele din Macedonia sunt controlate ostentativ din afara", transmite agentia Itar Tass.

Lupte grele in Macedonia: Orasul care arata ca o zona de razboi

"Incearca sa acuze Guvernul lui Gruevski ca nu isi indeplineste obligatiile fata de populatie. Cu toate acestea, motivul din spate este o dorinta de a-l influenta, in legatura cu refuzul sau de a se alatura sanctiunilor anti-Rusia, cu sustinerea pentru South Stream si cu disponibilitatea de a fi implicat in implementarea altor optiuni de livrare a combustibilului, inclusiv asa-numitul Turkish Stream", a acuzat Lavrov.

Rusia merge mai departe cu planurile de a construi Turkish Stream catre Turcia si apoi Grecia, prin Marea Neagra, in concordanta cu planurile sale de a inceta exportul de gaz prin Ucraina pana in anul 2019.

In orice caz, pare ca Moscova monitorizeaza indeaproape conflictul politic din Macedonia, cu scopul de a evita o alta Ucraina din perioada 2013-14, cand presedintele pro-Kremlin Viktor Ianukovici a fost rasturnat de la putere.

Rusia, despre protestele din Macedonia: E periculos. Se incearca o situatie de tip Ucraina

Opt politisti si 14 membri ai unui grup armat si-au pierdut viata in confruntarile din urma cu doua saptamani din Kumanovo, a suburbie albaneza din nordul Macedoniei. Alti 20 de atacatori s-au predat. Autoritatile au anuntat ca "teroristii" sunt etnici albanezi, majoritatea provenind din Macedonia, condusi de cinci albanezi din Kosovo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#lupte Macedonia, #confruntari violente Macedonia, #Rusia Macedonia, #Rusia gazoduct Macedonia , #Rusia