Miliardarul rus Kerimov, prieten cu Putin, a fost inculpat in Franta pentru spalare de bani. I-au retinut pasaportul

Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 14:52
3544 citiri
Miliardarul rus Kerimov, prieten cu Putin, a fost inculpat in Franta pentru spalare de bani. I-au retinut pasaportul
Foto: Facebook / Suleiman Kerimov

Miliardarul si senatorul rus Suleiman Kerimov (foto) - un apropiat al lui Vladimir Putin, pe care Kremlinul s-a angajat sa-l apere - a fost inculpat de un judecator de instructie de la Nisa, miercuri, sub acuzatia de spalare de bani si frauda fiscala.

Totodata, el a fost plasat sub control judiciar strict, fiindu-i interzis sa paraseasca regiunea Alpes-Maritimes, relateaza AFP.

Miliardarul este obligat sa-si predea pasaportul rus autoritatilor franceze si sa plateasca o cautiune in valoare de cinci milioane de euro, a declarat pentru AFP procurorul Republicii de la Nisa Jean-Michel Pretre.

Kerimov, a carui arestare luni, pe aeroportul din Nisa, a provocat furia Moscovei, are totodata obligatia "sa se prezinte de mai multe ori pe saptamana" la serviciile de politie si interdictia de a intra in contact cu anumite persoane cu legatura cu dosarul.

Parchetul a cerut sa fie plasat in detentie provizorie, insa judecatorul l-a eliberat, hotarand totusi sa-i impuna acest control judiciar strict.

Kerimov este suspectat ca si-a insusit mai multe proprietati invecinate pe Peninsula Cap d'Antibes, un paradis al miliardarilor, prin achizitii succesive realizate sub un nume de imprumut si la sume subevaluate.

El ar putea sa fie nevoit sa ramburseze "mai multe zeci de milioane de euro" fiscului francez, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Omul sau de baza in Hexagon, un francez, a fost de asemenea inculpat. Alte trei persoane arestate preventiv urmeaza sa fie convocate ulterior de un judecator, a precizat o sursa apropiata dosarului.

Dosarul, aflat in instructie de trei ani, a condus deja la confiscari, o perchezitie in februarie si la inculparile unui avocat specializat in fiscalitate de pe Coasta de Azur si a doi oameni de afaceri elvetieni.

Miliardarul detine un pasaport diplomatic, pe care acesta nu l-a folosit luni, cand se afla in voiaj din motive private.

Insarcinatul cu afaceri francez la Moscova a fost convocat dupa ce Duma de Stat, Camera inferioara a Parlamentului rus, a adoptat o rezolutie care denunta o incalcare a Conventiei de la Viena cu privire la imunitatea diplomatica.

"Statutul de senator al lui Suleiman Kerimov si faptul ca este un cetatean al Rusiei constituie un gaj ca vom intreprinde toate eforturile posibile, eforturi maxime cu scopul de a-i proteja interesele juridice", a declarat un purtator de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Domnul Kerimov beneficiaza de o imunitate fata de jurisdictia penala straina doar pentru faptele pe care le-a savarsit in exercitiul functiilor sale", a reactionat Quai d'Orsay.

A 21-a avere din Rusia

Politia franceza a fost directionata pe aceasta pista de o banala ancheta cu privire la un trafic de stupefiante. Oamenii legii au fost intrigati de intrarile si iesirile de bani lichizi ale secretarului avocatului fiscalist din Antibe, Philippe Chiaverini.

Clasat drept al 21-lea cel mai bogat om din Rusia de revista Forbes - care-i estimeaza averea la sapte miliarde de dolari (sase miliarde de euro) -, oligarhul in varsta de 51 de ani este un obisnuit al casei pe Coasta de Azur.

In septembrie, Nice-Matin a dezvaluit ca vila "Hier" de la Cap d'Antibes, evaluata la 150 de milioane de euro si al carei proprietar ocult era banuit ca este Kerimov, a fost vizata de o confiscare penala. Intr-un drept de replica, finantistul elvetian Alexandre Studhalter a anuntat ca face recurs si a dezmintit ca este marioneta lui Kerimov.

Numele altui intreprinzator elvetian, Philippe Borghetti, apare de asemenea in dosar. La fel ca Chiaverini si Studhalter, el este inculpat pentru spalare de bani si frauda fiscala, insa respinge acuzatiile "cu cea mai mare energie", potrivit avocatului sau Philippe Soussi.

Originar din Daghestan, o republica rusa vecina cu Cecenia, Kerimov a facut avere la prabusirea URSS.

El a detinut mai multe parti la numarul unu mondial al ingrasamintelor agricole Uralkali si a controlat clubul de fotbal daghestanez Anji Mahacikala, pe care l-a ridicat pentru o vreme la varf, cumparand jucatori de prim plan precum camerunezul Samuel Eto'o sau brazilianul Roberto Carlos.

In urma unor importante pierderi financiare, el a cedat cea mai mare parte a activelor insa detine, impreuna cu familia, producatorul de aur Polyus.

El a fost deputat al Partidului LDPR (ultranationalist), inainte sa reprezinte Daghestanul in Consiliul Federatiei, Camera superioara a Parlamentului rus.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#senator rus inculpat Franta, #Kerimov Putin inculpat Franta , #Rusia