Marea provocare a viitorului presedinte american: O Rusie care inca poate musca

Vineri, 04 Noiembrie 2016, ora 15:24
8956 citiri
Marea provocare a viitorului presedinte american: O Rusie care inca poate musca
Foto: Twitter/Kremlin

Indiferent cine va castiga alegerile prezidentiale din SUA, din 8 noiembrie, va trebui sa aiba de-a face cu o Rusie categorica, chiar aroganta, cu un presedinte caruia ii place sa-si asume riscuri si care face ca temerile europenilor sa creasca pe zi ce trece.

Rusia zilelor noastre, una agresiva, e un paradox, scrie Washington Post intr-o analiza pe tema contextului international in care au loc alegerile de marti. "O fi Rusia ranita, dar inca nu poate musca" e titlul articolului din publicatia americana, care pune pe tapet cateva dintre provocarile cu care se va intalni castigatorul cursei pentru Casa Alba.

Oricum ai privi, din multe puncte de vedere, Rusia este in declin; are o economie in picaj, o tehnologie subdezvoltata si o populatie in scadere. Coruptia e prezenta in mai toate sectoarele. Caderea URSS e in continuare o rana deschisa si multi rusi cred ca SUA au profitat de ei in timpul anilor de declin.

Si, totusi, aceasta Rusie slaba se afiseaza la fel de tantosa ca un luptator de strada, ca un membru de temut al unei bande. Poarta un razboi controversat in Siria, un altul in Ucraina si chiar un razboi cibernetic, cu un dispret total fata de puterea SUA, mai arata analiza cotidianului american.

Citeste si de ce se pregateste Rusia, de fapt, pentru un razboi nuclear: Mesajele ascunse ale lui Putin.

Potrivit lui James R. Clapper Jr., directorul Serviciului National de Informatii, hackerii rusi fac tot posibilul sa se amestece in procesul alegerilor din SUA.

Dimitri Simes, care conduce Centrul pentru Interesul National (fostul Centru Nixon), cel care i-a fost consilier presedintelui Richard Nixon, e de parere ca acest comportament al lui Putin, ce presupune asumarea de riscuri, a devenit din ce in ce mai indraznet.

Potrivit analistului, Rusia nu mai e sensibila la sanctiuni, considerandu-le oricum minime, Putin fiind de parere ca, orice ar face, acestea ii vor fi impuse tarii sale.

Cel care va invinge la prezidentiale va trebui sa gaseasca o cale de a modifica acest comportament al Rusiei, dar fara o confruntare militara directa, mai scrie Washington Post. Aceasta chestiune e poate cea mai importanta dintre cele ce tin de securitatea nationala, una dintre mizele acestor alegeri.

Viitoarea strategie a SUA ar trebui sa aiba la baza o intelegere clara a felului in care Kremlinul lui Putin e vazut in lume. Iar din acest punct de vedere, analisti de top din SUA vin cu vesti proaste. Moscova insasi se vede ca fiind victima, partea vatamata, care se ridica si lupta dupa ani de suprematie americana.

Cu cine tine Putin? Cu haosul!

Legat de tema "cu cine tine Putin?", analistul in securitate nationala James Ludes e de parere ca nu exista dovezi ca Putin ar fi in favoarea vreunuia dintre candidati. Mai degraba, "e in favoarea haosului". "Vrea ca procesul politic din America sa arate rau (sa aiba o imagine negativa - n.red.) ", afirma el.

Noile teme de propaganda folosite de Moscova includ sistemul de supraveghere al guvernului american, coruptia din politica, in beneficiul celor sus-pusi, si alegerile fraudate, afirma analistul.

Istoricul Angus E. Goldberg e de parere ca strategia Rusiei din prezent e "lipsa oricaror limite". Acesta ilustreaza strategia prin cuvantul "bespredel", folosit adesea in limba rusa pentru a descrie comportamentul oligarhilor corupti care au prosperat in regimul Putin.

Putin insusi afiseaza o combinatie neobisnuita de trasaturi. "Poate parea plin de emotie, incapatanat, chiar impulsiv", arata Stephen Sestanovich, expert la Universitatea Columbia. Insa Putin calculeaza non-stop. "Rusii au o vorba: masoara de sapte ori si taie o data. (Putin) e tipul de om tipicar (calculat, atent) ".

In plus, mai afirma el, ceea ce face acum Rusia, in speta interventia din Siria, ar fi fost ceva care nici nu putea fi luat in calcul in perioada Razboiului Rece. Moscova a "calculat" ca riscul de a primi o replica periculoasa e acum mult mai mic decat era in trecut, mai spune Sestanovich.

Comportamentul "tantos" al lui Putin este modelat si de faptul ca in anturajul sau au ajuns din ce in ce mai multi militari de cariera si oameni ai serviciilor. Ca si Putin, acestia sunt veterani ai Razboiului Rece. Multi dintre cei aflati in anturajul lui Putin ii spun acestuia: "Suntem incercuiti. America vrea sa ne distruga. Singurul lucru pe care il intelege e forta", a declarat Simes, caruia i s-a comunicat acest lucru chiar de catre o persoana bine situata din Rusia, cu acces la astfel de informatii.

Asa ca, intorcandu-ne la ziua alegerilor din SUA, se pune intrebarea care e abordarea corecta legat de pericolul in continua crestere numit Rusia. Multi analisti se tem ca Moscova va interpreta cuvintele reconciliatoare ale lui Trump ca pe un semn de epuizare si ca va veni cu noi cereri si pretentii.

Citeste ce spunea despre Trump Vladimir Putin in 2015.

Atitudinea mai dura a lui Clinton pare sa fie o cale mai buna de a proteja interesele americane, noteaza publicatia, dar doar atata vreme cat nu il face pe Putin sa se simta umilit sau trimis la colt. O fi Rusia mai slabita decat pare, insa e clar ca e gata sa atace, mai noteaza Washington Post.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#alegeri SUA strategie Rusia, #Trump Rusia, #Hillary Clinton Rusia, #America strategie Rusia, #Putin Rusia strategie SUA , #Rusia