Moscova avertizeaza: Rusia este preocupata de sistemele antiracheta din Europa si va lua masuri (Video)

Marti, 21 Iulie 2015, ora 17:44
5857 citiri
Moscova avertizeaza: Rusia este preocupata de sistemele antiracheta din Europa si va lua masuri (Video)
Foto: Flickr/Naval Support Facility Deveselu

Armata rusa este preocupata de instalarea sistemelor NATO antiracheta in Romania, Polonia si in alte tari europene, urmand sa ia masuri pentru contracararea acestor amenintari, afirma colonelul Oleg Pusni, directorul Institutului de cercetare al Ministerului rus al Apararii.

"Aceste rachete ar urma sa fie instalate in Polonia si Romania inainte de anul 2018. Observam ca Statele Unite creeaza noi sisteme antiracheta. Da, credem ca vor aparea noi sisteme de tip SM-3 care vor fi o amenintare pentru Rusia. Testele efectuate anul acesta cu sisteme SM-3 au generat preocupare", a declarat Pusni, potrivit agentiei Sputnik.

Potrivit oficialului militar rus, Statele Unite ar intentiona sa modernizeze aproximativ 50 de nave militare pentru a le folosi la extinderea sistemului antibalistic.

"Pana in anul 2020, ne asteptam ca 48-49 de nave militare americane sa fie modernizate, pentru a fi folosite la sistemul antibalistic. Americanii au anuntat clar aceste planuri", a subliniat Pusni.

"Vom lua masuri tehnice adecvate impotriva acestor amenintari. Suntem convinsi ca putem gasi un raspuns adecvat", a adaugat oficialul rus.

Rusia ataca din nou Deveselu: SUA trebuie sa renunte la scutul antiracheta, dupa acordul cu Iranul

Rusia a cerut saptamana trecuta Statelor Unite si Aliantei Nord-Atlantice sa renunte la extinderea sistemului antiracheta, in contextul acordului marilor puteri cu Iranul.

Acordul nuclear cu Iranul nu elimina amenintarea balistica, a raspuns un reprezentant al Aliantei Nord-Atlantice, precizand ca planul sistemului antiracheta va fi implementat si explicand ca elementele antibalistice din Romania si Polonia nu sunt indreptate impotriva Rusiei.

"Amenintarea balistica la adresa NATO este in crestere. Numeroase tari detin sau incearca sa dobandeasca tehnologie balistica. Acordul international cu Iranul nu modifica situatia. Sistemul antiracheta va proteja aliatii europeni ai NATO de amenintarile balistice, deci este justificat atat timp cat rachetele balistice exista si au capacitatea de a atinge partea europeana a NATO", declara oficialul NATO, sub protectia anonimatului, pentru agentia rusa Sputnik.

"Scopul este contracararea tuturor amenintarilor din afara zonei euroatlantice. Sistemul antiracheta nu este antirus. Geografia si fizica nu permit sistemului NATO sa doboare rachete antibalistice intercontinentale din bazele militare construite in Polonia si Romania", a explicat oficialul NATO.

Moscova ataca Deveselu, NATO ne apara: Scutul antiracheta din Romania nu vizeaza Rusia

Reprezentantul NATO a facut aceste declaratii ca reactie la afirmatiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a explicat ca Rusia se asteapta ca Statele Unite si NATO sa anuleze planul de instalare a elementelor antibalistice in Europa in contextul acordului marilor puteri cu Iranul in domeniul nuclear.

Potrivit lui Lavrov, Moscova asteapta ca Administratia Barack Obama sa abandoneze planurile de construire a unui sistem antiracheta in Europa, dat fiind ca Washingtonul a prezentat proiectul antibalistic ca fiind indreptat impotriva unor tari precum Iranul si Coreea de Nord, care nu se conformeaza reglementarilor internationale.

Sputnik: Implementarea sistemelor antiracheta de catre SUA in Romania incalca tratatul nuclear cu Rusia

Lavrov a amintit ca presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat la Praga, in anul 2009, ca nu ar mai fi necesara crearea unui segment european al sistemului antiracheta daca va fi solutionata criza nucleara iraniana. "De aceea, astazi le-am atras atentia colegilor nostri americani asupra acestui fapt si asteptam o reactie", a declarat Lavrov pe 14 iulie.

Putin ameninta statele din scutul antiracheta: Ne vom indrepta armatele catre voi

Rusia a exprimat in mai multe randuri preocupari in legatura cu elementele antiracheta care vor fi instalate in Romania, Polonia, Spania si Turcia. In urma cu o luna, Nikolai Patrusev, secretarul Consiliului rus pentru Securitatea Nationala, afirma ca sistemele antibalistice ale Aliantei Nord-Atlantice sunt indreptate impotriva Rusiei si Chinei.

Statele Unite si NATO au explicat de mai multe ori ca elementele antiracheta instalate in Europa nu sunt indreptate impotriva Rusiei, avand rolul de a contracara amenintari provenind din tari care nu se conformeaza reglementarilor internationale, precum Iranul.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Rusia sistem antiracheta Romania, #Rusia masuri sistem antiracheta Europa , #Rusia
Comentarii