Moscova, orasul cu cel mai aglomerat trafic din lume

Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 10:41
3946 citiri
Moscova, orasul cu cel mai aglomerat trafic din lume
Foto: Moscow Times

Potrivit clasamentului realizat de compania olandeza TomTom, specializata in sisteme de navigatie, dat publicitatii pe 4 aprilie, Moscova se afla pe primul loc la nivel mondial in ceea ce priveste cei mai lungi timpi parcursi intre distante.

In medie, calatorile din Moscova sunt cu 66% mai lungi in perioadele putin aglomerate, cu 106% mai lungi la primele ore ale diminetii si cu 138% mai lungi in timpul aglomeratiei de seara, in comparatie cu timpul parcurs pe drum liber.

Rezultatul este acela ca o calatorie care ar trebui sa dureze o ora se extinde, in medie, pana la doua ore si 14 minute, scrie The Moscow Times.

"Autoritatile orasului au anuntat mai multe programe prin care se incearca imbunatatirea traficului insa problema este ca infrastructura nu este conceputa pentru numarul masinilor din prezent", cred specialistii. In acest moment, in Moscova exista peste patru milioane de autoturisme, iar numarul acesta creste in fiecare an cu 250,000.

Conducerea orasului planuieste sa transforme cel putin trei artere de circulatie principale - Leninsky, Vernadskogo si Michurinsky - in autostrazi, acestea urmand a fi largite iar semafoarele eliminate.

Propunerile edililor au creat insa un val de nemultumiri din partea locuitorilor, acestia opunandu-se ideii de a locui in apropierea unor autostrazi imense. In plus, analistii considera ca initiativa nu ar imbunatati rezultatele, ba dimpotriva, ar ingreuna si mai mult traficul.

"A transforma strazile in autostrazi inseamna risipirea banilor; in locul unor ambuteiaje dispersate vom avea o debandada uriasa", crede Mikhail Blinkin, specialist rus din cadrul unui centru de cercetare in domeniul rutier. Acesta mai spune si ca autoritatile au cheltuit mai multi bani pe drumuri decat oricare alt oras al lumii, insa problemele nu au fost rezolvate din cauza solutiilor luate pe baza gandirii de tip sovietic.

Sursa citata mai precizeaza ca una dintre masurile deja introduse de catre autoritati o reprezinta parcarile cu plata. Desi initiativa nu a fost bine primita de majoritatea moscovitilor, expertii se asteapta la imbunatatiri ale traficului.

"Autoritatile Moscovei se afla in situatia in care oamenii care isi cumpara masini nu le pot utiliza din cauza ca nu exista drumuri si locuri de parcare", spune Pyotr Shkumatov, reprezentant al unei organizatii pentru drepturile soferilor. "Moscova are de trei ori mai putine drumuri decat ar trebui conform standardelor urbane, iar oamenii incalca regulile privind parcarea pentru ca acestea nu exista", mai afirma el.

Si oamenii de afaceri si-au exprimat exasperarea fata de uriasele ambuteiaje din traficul Moscovei. Lloyd Blankfein, presedintele executiv al companiei americane Goldman Sach, i-a spus presedintelui rus Dmitri Medvedev, in 2011, ca traficul reprezinta o bariera importanta in fata ambitiilor orasului de a deveni un centru financiar mondial.

Studiul celor de la TomTom a avut in vedere masuratori GPS si estimeaza in procente timpul in plus pe care o masina trebuie sa il petreaca in trafic in timpul unei calatorii normale fata de cel pe care il relizeaza pe un drum liber.

In top 10 se mai afla orasele Istanbul (55%), Varsovia (42%), Marsilia (40%) si Palermo (40%).

Studiul poate fi consultat aici

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Șeful spionajului ucrainean, arestat în lipsă la Moscova. Falsul avocat pus de propaganda rusă să-l ”apere”
Șeful spionajului ucrainean, arestat în lipsă la Moscova. Falsul avocat pus de propaganda rusă să-l ”apere”
Presa de propagandă rusă a difuzat astăzi, 15 aprilie, informații că un „avocat al apărării” l-a reprezentat pe șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasil Maliuk, pe...
#trafic aglomerat, #Moscova, #studiu trafic , #Rusia