Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Nemultumirea crescanda a rusilor pune la grea incercare Kremlinul

Luni, 12 August 2019, ora 12:22
6249 citiri
Nemultumirea crescanda a rusilor pune la grea incercare Kremlinul
Foto: Arhiva Ziare.com

Zeci de mii de persoane protesteaza la Moscova, guvernantii raspund dur. Pentru ca este vorba de mai mult decat niste alegeri locale. Autoritatile ruse sunt ingrijorate si tematoare. Nu fara motiv.

Nu se lasa intimidati: nici de amenintari, nici de actiunile in forta ale Politiei, nici de arestari.

Zeci de mii de persoane au venit la manifestatiile din centrul Moscovei pentru a cere alegeri comunale corecte, eliberarea detinutilor politici si retragerea presedintelui Putin. A fost cea mai mare demonstratie din ultimii ani - in plina perioada de concedii, cand multi rusi prefera sa isi petreaca mai degraba vremea in afara Moscovei.

Societatea civila din Rusia se ia de coarne cu Kremlinul.

Motivul aparent al protestelor ar fi alegerile relativ neimportante pentru un parlament comunal. De fapt, exista o mare nemultumire fata de intreaga conducere a statului rus. Lucru dovedit si de sondajele de opinie, care arata o scadere fara precedent a cotei de popularitate a sefului statului.

Motivele in acest sens sunt numeroase: economia stagneaza, preturile cresc, coruptia a luat o amploare de speriat, reformarea sistemului de pensii ii nemultumeste pe milioane de rusi. Tot mai multi cetateni sunt nemultumiti, dar Guvernul refuza sa permita o alternativa politica. Nici macar la nivel comunal.

Lipsa fricii nelinisteste Kremlinul

Acest lucru ii face pe zeci de mii de rusi sa iasa in strada. Iar ei nu se mai tem. Ceea ce ii sperie pe guvernanti, care par total neajutorati.

Tot mai des, presedintele Putin si guvernul rus promit imbunatatiri, mai multi bani, salarii mai mari. Dar standardul de viata al rusilor scade in realitate intruna de cinci ani incoace. Si toti stiu asta, pentru ca o simt direct in portofele.

La final, este vorba de mai mult decat problemele materiale. Multi rusi de rand se simt abandonati, neintelesi de Guvern, neluati in seama, nereprezentati la nivel politic. Acest lucru a iesit clar in evidenta si la demonstratiile recente.

Protestul a avut loc in fata unei cladiri de birouri, pe o strada inconjurata de fortele de ordine, departe de centrul agitat al capitalei ruse. Prin urmare, dupa incheierea manifestatiei oficiale, o parte din protestatari a pornit spre administratia prezidentiala din centrul Moscovei. Sute de politisti i-au prins din urma si au fost operate numeroase arestari.

Kremlinul se simte provocat

Printre manifestanti s-au numarat multi tineri cu vederi liberale, care isi doresc mai multa libertate si democratie, pe model occidental; dar si locuitori mai in varsta din Moscova. Oameni cu steaguri comuniste. Acestia din urma plang dupa epoca sovietica, atunci cand, in opinia lor, statul s-ar fi ocupat mai bine de nevoile populatiei.

Vechi comunisti sau tineri democrati - ambele grupuri au in comun faptul ca au impresia ca nu sunt luati in serios de Kremlin.

Cu cat presedintele Putin ramane mai mult la putere, cu atat va creste prapastia dintre guvernanti si guvernati. Kremlinul va scoate in strada tot mai multi politisti, va controla tot mai mult presa, ii va prigoni tot mai dur pe cei care au alte viziuni politice. Doar pentru a se mentine la putere.

Trista perspectiva.

Miodrag Soric

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#proteste Rusia, #proteste Moscova , #Rusia
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
"Lipsa fricii nelinisteste Kremlinul". Aceasta este cheia Libertatii