Niciun oficial roman nu a fost invitat la parada de la Moscova

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 20:24
3745 citiri
Niciun oficial roman nu a fost invitat la parada de la Moscova
Foto: Life.com

Niciuna dintre institutiile reprezentative ale statului roman nu a primit o invitatie oficiala pentru a participa la parada militara de la Moscova, organizata la 9 mai, cand Rusia celebreaza 65 de ani de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Ministerul Apararii Nationale nu a primit pana la aceasta data vreo invitatie de a participa la parada militara de 9 mai de la Moscova, a declarat marti pentru NewsIn biroul de presa al institutiei.

De asemenea, nici la Presedintie nu s-a primit nicio invitatie in acest sens si nu au fost adresate invitatii nici pe linie parlamentara, a confirmat pentru NewsIn conducerea celor doua camere ale Parlamentului.

Ministerul de Externe nu are, de asemenea, cunostinta de existenta vreunei invitatii oficiale.

Contactata miercuri de NewsIn pentru a intreba daca Moscova a adresat o initatie vreunui oficial roman, Ambasada Rusiei la Bucuresti a evitat un raspuns direct, sugerand ca raspunsul sa fie cautat la institutiile abilitate din Romania.

Singurul invitat din partea Romaniei: Regele Mihai I

Regele Mihai I al Romaniei a fost invitat la parada organizata pe 9 mai la Moscova cu ocazia celebrarii a 65 de ani de la victoria impotriva fascismului, in calitate de fost comandant si Maresal al Armatei Romane, a declarat pentru NewsIn secretarul general al Casei Majestatii Sale, Constanta Iorga.

"Regele a fost invitat la Moscova de catre actualul presedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, prin intermediul ambasadorului Rusiei in Romania, Alexander Churilin, in calitate de fost Comandant si Maresal al Armatei Romane de acum 65 de ani si fost sef al statului din acea perioada. Regele a mai fost invitat si in 2005, de presedintele de la acea vreme, Vladimir Putin, la aniversarea a 60 de ani de la terminarea celui de-al doilea Razboi Mondial. Majestatea Sa va fi insotit la toate evenimentele de Alteta Sa Regala, Principele Radu al Romaniei", a declarat pentru NewsIn Constanta Iorga.

Regele Mihai, invitat la Moscova la 65 de ani de la caderea fascismului

Evenimentele organizate de Moscova cu ocazia Zilei Victoriei vor avea loc intre 7 si 10 mai.

Italia si Germania, printre invitatele la Parada Victoriei

La ceremonii sunt asteptati lideri din 40 de tari. De asemenea, 1.500 de veterani care locuiesc in Rusia si mai multe sute din strainatate vor asista la parada. Dupa Parada Victoriei, Dmitri Medvedev va organiza la Kremlin o receptie pentru veteranii de razboi si pentru liderii straini invitati.

25 de sefi de state si de guverne au confirmat deja intentia de a asista la parada de Ziua Victoriei de la Moscova, a anuntat marti Vladimir Kojin, oficial de la Kremlin, citat de RIA Novosti. Kojin a enumerat 17 tari ai caror lideri sunt asteptati la Moscova - Germania, Bulgaria, China, Croatia, Estonia, Franta, Grecia, Israel, Italia, Letonia, Macedonia, Mongolia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Cehia si Vietnam. De asemenea, va fi prezent si secretarul general al Consiliului Europei. Polonia va fi reprezentata de presedintele Dietei, Bronislaw Komorowski, devenit presedinte interimar al Poloniei in urma mortii tragice a lui Lech Kaczynski la 10 aprilie.

"Si alte state au spus ca vor sa participe la manifestatiile solemne, iar numarul total al invitatilor straini va fi cunoscut la 1 sau 2 mai", a spus oficialul rus.

Liderul american Barack Obama, premierul britanic Gordon Brown, dar si presedintii ucrainean si belarus nu vor asista la parada militara de Ziua Victoriei. Ultimii doi au spus ca trebuie sa fie prezenti la defilarile organizate in propriile tari cu ocazia zilei de 9 mai.

Mihai Ghimpu refuza invitatia

O controversa privind participarea la ceremoniile de la Moscova s-a iscat la Chisinau, dupa ce ministrul apararii, Vitalie Marinuta, a declarat ca militarii moldoveni nu pot participa la parada din motive financiare si tehnice. Premierul Vlad Filat l-a criticat insa pentru aceasta declaratie pe ministrul apararii, considerand-o neoportuna. Liderii din coalitia celor patru partide aflate la guvernare s-au intalnit si au decis in cele din urma sa trimita 70 de militari la parada de la Moscova. Liberalii moldoveni s-au opus acestei decizii.

De altfel, presedintele interimar al R. Moldova, liberalul Mihai Ghimpu, a declarat luni seara ca participarea soldatilor moldoveni la parada de la 9 mai a fost o comanda, nu o propunere, adaugand ca nu va participa la eveniment.

Ghimpu: Nu merg la Moscova de Ziua Victoriei. Ce sa caute invinsii acolo?

Ghimpu a mentionat ca prin refuzul sau nu ofenseaza poporul rus si nici alte tari care vor participa la parada de la Moscova. "Vreau sa avem relatii bune cu Federatia Rusa, dar mai vreau ca cei de la Moscova sa inteleaga ca noi avem o situatie specifica, una foarte delicata. Noi avem veterani care au luptat si in armata romana, si in cea sovietica. Dar participarea noastra la parada din Piata Rosie a fost o comanda, nu o propunere", a declarat Mihai Ghimpu.

Ghimpu declarase la sfarsitul saptamanii trecute, la Vocea Basarabiei, ca nu va lua parte la parada de la Moscova. "Cum sa particip la parada alaturi de armata care ne-a adus comunismul, a organizat foametea si ne-a deportat in Siberia? Astazi ea se afla in cetatea lui Stefan cel Mare. Aceasta armata a stat si la baza formarii Transnistriei", a spus Ghimpu, adaugand ca la Moscova, la 9 mai, "se vor aduna invingatorii, iar noi nu avem ce sa cautam acolo". Declaratiile liderului moldovean au pus pe jar presa si politicienii de la Moscova, care nu s-au sfiit sa il compare cu Hitler pe presedintele de la Chisinau.

In consecinta, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguta, a fost convocat miercuri la Ministerul rus de Externe, iar adjunctul ministrului rus de externe, Grigori Karasin, i-a atras atentia diplomatului moldovean asupra unor "declaratii tendentioase" facute de politicieni si istorici de la Chisinau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#parada Moscova Ziua Victoriei , #Rusia