Nou Tratat de la Varsovia anti-Rusia si pro-SUA

Joi, 25 Septembrie 2008, ora 14:49
2455 citiri
Nou Tratat de la Varsovia anti-Rusia si pro-SUA

In afara URSS, Polonia comunista a fost cel mai puternic membru al Tratatului de la Varsovia, alianta condusa de sovietici in Europa de Est intre anii 1955 si 1991.

Insa, in prezent, apare un alt fel de Tratat de la Varsovia, de data aceasta cu un puternic caracter anti-Rusia si pro-SUA, scrie pentru The Guardian socialistul ungar Gyula Hegyi, membru in Parlamentul European.

Polonia si cele trei state baltice - Estonia, Letonia si Lituania - isi armonizeaza politica privitoare la statutul lor de "superaliati" ai SUA, suspiciunile vizavi de Rusia si frustrarea provocata de politica externa europeana "soft".

Vizita la Tbilisi a liderilor baltici, din luna august, menita sa demonstreze solidaritatea cu Mihail Saakasvili, a reprezentat doar varful icebergului, cosidera Gyula Hegyi.

Aceste tari sunt cele mai puternice sustinatoare ale aderarii la NATO a Georgiei si Ucrainei, se opun cu vehementa conductei de gaz ce ar uni Rusia de Germania si au fost in mod deschis de partea luptatorilor ceceni impotriva conducerii ruse.

Polonia are de multa vreme ambitia de a deveni o putere regionala in Europa Centrala si de Est, insa ambitiile i-au fost zadarnicite de catre UE. Acum Statele Unite ofera Poloniei un statut similar, ca aliata a sa. Instalarea scutului american antiracheta pare a fi garantia acestui lucru.

Socialistul Gyula Hegyi spune si care sunt motivele ce stau in spatele noului tratat. Pactul Molotov-Ribbentrop (1939) dintre Germania nazista si Rusia sovietica este inca adanc intiparit in spiritul natiunilor poloneza si baltice.

Daca germanii si rusii cad de acord intr-o privinta, aceste patru state reactioneaza, in mod automat, cu suspiciune si cu dorinta de a-si gasi un aliat puternic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Salvare miraculoasă pe autostradă: Un american a fost scos din mașina sa cuprinsă de flăcări VIDEO
Salvare miraculoasă pe autostradă: Un american a fost scos din mașina sa cuprinsă de flăcări VIDEO
Un bărbat de 70 de ani din SUA a intrat în coliziune cu un stâlp de iluminat pe o autostradă din Minnesota. Imediat după impact, bărbatul s-a trezit că nu mai poate ieși din mașina...
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Mai multe țări, inclusiv Franța, sunt reticente în a se despărți de sistemele lor de apărare avansate, chiar dacă secretarul general al NATO a încurajat capitalele europene să transfere...
#tratat, #Varsovia, #Polonia, #SUA , #Rusia
Comentarii
V
voiculescu familia este bogata din bani furati.furati si voi la ei!
rank 1
o2-ul produs in padurea propr.pers.de ce e dat gratis,si platim tot noi statului?