O noua farsa juridica in Rusia

Marti, 19 Martie 2019, ora 14:42
5658 citiri
O noua farsa juridica in Rusia
Foto: Arhiva Pixabay

Activistul cecen pentru drepturile omului, Oiub Titiev, a fost condamnat la patru de ani de inchisoare. Intregul proces a fost un teatru ieftin, chiar pentru standardele rusesti.

Activistul cecen pentru drepturile omului, Oiub Titiev, a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru detinere de droguri. Verdictul nu constituie o surpriza. Cel putin pentru apropiatii Kremlinului. Nici presedintele rus Vladimir Putin nu ar fi putut face nimic, spun ei. La urma urmei, Cecenia e condusa de Ramzan Kadirov. Iar Kremlinul are o intelegere cu el: Atata timp cat Kadarov are grija ca islamistii ceceni sa nu terorizeze Rusia, poate actiona dupa bunul sau plac la Groznii.

Unii ar numi acest acord "realpolitik", altii, pur si simplu, cinism. In realitate insa un om nevinovat a fost condamnat. Singura sa "ofensa": s-a ocupat de decenii de compatrioti persecutati. De persoane incarcerate si torturate de fortele de securitate cecene. De familii, ale caror tati sau fii au "disparut" fara urma, dupa ce au fost ridicati de politia locala.

Toate acestea s-au petrecut si continua sa se petreaca la comanda sau sub obladuirea presedintelui cecen. Titiev a acuzat aceste fapte in repetate randuri. De aceea, devenise incomod pentru Kadirov.

Teatru ieftin

Nimeni nu crede in mod serios ca Titiev, in varsta de 61 de ani, ar fi detinut droguri. Nici chiar procurorul. Un functionar complet incompetent si probabil corupt, caruia o judecatoare nu mai putin corupta ii indica, din cand in cand, ce ar trebui sa spuna.

Presupusii "martori" ai acuzarii se contrazic reciproc. Procesul seamana cu o piesa proasta pusa in scena de un teatru de duzina. Simptomatica este scena in care un vecin il descrie pe Oiub Titiev ca pe un musulman umil, credincios si saritor, ca apoi s-o intrebe pe judecatoare: Nu ati gasit vreun alt motiv decat detinerea de droguri, pentru a-l baga la puscarie?

Intrebarea pusa cu atata naivitate ii face si pe politisti sa zambeasca amar.

Titiev era constient de riscurile activitatii sale. Colega sa, Natalia Estimirova, a fost rapita si ucisa in 2009. Alti activisti pentru drepturile omului au fost izgoniti din tara. Continua sa circule zvonurile conform carora Kadirev ar fi raspunzator pentru uciderea jurnalistei Anna Politkovskaia.

Titiev stia toate astea si nu s-a lasat intimidat. Era ultimul activist independent din Groznii. Dupa arestarea sa, Kadirov a fost printre primii care l-au acuzat pe Titiev de posesie de droguri. Ulterior, fortele de securitate stiau ce aveau de facut.

Karabas in loc de Costa del Sol

Activitatea ONG-urilor, in special in Cecenia, este extrem de importanta in aceasta regiune, in care razboiul din anii 1990 a contribuit la o brutalizare masiva a societatii. Aici domina legea junglei.

Activistii pentru drepturile omului sunt adevarate seismografe pentru cultura, pentru domnia legii, pentru democratia unei tari. Toate acestea sunt abrogate in Cecenia. Mai ales de catre Kadirov si acolitii sai.

Presedintelui cecen i se refuza pe buna dreptate viza pentru spatiul Schengen sau pentru SUA. Verdictul impotriva lui Titiev ar trebui sa fie un motiv suficient pentru a-i trata si pe complicii lui Kadirov cu aceeasi masura.

Activisti pentru drepturile omului din Rusia cer de mult timp impunerea acestor masuri pentru a-i opri pe oficialii ceceni sa calatoreasca in Occident. La urma urmei, judecatorii, procurorii sau politistii lui Kadirov ar trebui sa plece in vacanta in Karabas, in Ural, in loc de Spania sau Grecia.

Acest loc are si el farmecul sau. (Orasul Karabas din provincia Celeabinsk este unul din cele mai poluate din lume).

Pentru societatea civila a Rusiei, sentinta impotriva lui Titiev este o lovitura grea. Dar liderii politici par sa nu se sinchiseasca de reactiile din strainatate. Verdictul judecatoarei e o dovada in plus ca in Rusia nu exista securitate juridica. Investitorii occidentali vor lua la cunostinta acest detaliu. Si vor reactiona ca atare. Sarmana Rusie.

Miodrag Soric

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Oiub Titiev condamnat inchisoare , #Rusia