O tara europeana se pregateste de un razboi cu Rusia - aproape un milion de barbati instruiti militar

Sambata, 23 Mai 2015, ora 12:35
8601 citiri
O tara europeana se pregateste de un razboi cu Rusia - aproape un milion de barbati instruiti militar
Foto: Wikipedia

Autoritatile din Finlanda au chemat la arme circa 900.000 de rezervisti, care sa fie pregatiti "in eventualitatea unui razboi", in contextul tensiunilor tot mai sporite privind agresiuni din partea Rusiei.

Trupele au fost alertate cu privire la rolurile pe care ar urma sa le aiba intr-un eventual conflict armat cu vecinul de la est, scrie Daily Express.

O tara din Europa se pregateste de razboi cu Rusia? Mesajul transmis catre 900 de mii de rezervisti

Ministerul Apararii din Finlanda a trimis in ultimele saptamani scrisori catre 900.000 de fosti recruti, transmitandu-le unde sa se prezinte in caz de ostilitati. Scrisorile nu precizeaza detalii despre ce evenimente ar fi vorba si nici despre fortele impotriva carora ar urma sa fie purtate confruntarile, insa destinatarii au presupus ca este vorba de cresterea tensiunilor cu Moscova.

Finlanda are o granita de 1.335 de kilometri cu Rusia, ceea ce a generat temeri ca tara scandinava ar putea fi vulnerabila fata de o agresiune militara din partea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Avioane militare ruse, interceptate langa spatiul aerian al Suediei

Scrisorile au fost trimise initial la inceputul lunii, iar ultimele mesaje au fost transmise in ultimele zile. Un rezervist finlandez, care a primit scrisoarea, sustine ca momentul nu a fost deloc ales la intamplare: "Se datoreaza clar unei atitudini mai agresive din partea rusilor". Armata finlandeza are 16.000 de membri permanenti.

De asemenea, in luna februarie, presedintele lituanian Dalia Grybauskaite a anuntat ca tara sa va reintroduce serviciul militar obligatoriu, pentru o perioada de cinci ani "pentru a spori si accelera recrutarea", din cauza temerilor legate de "actualul mediu geopolitic" din statele baltice.

De frica lui Putin, o tara europeana reintroduce serviciul militar obligatoriu

Finlanda nu este prima tara din Europa care a recurs la aceasta procedura. In luna februarie, Letonia si-a informat, de asemenea, rezervistii, despre posibilitatea unui razboi cu Rusia.

De asemenea, presedintele eston Toomas Hendrik a afirmat recent ca NATO ar trebui sa permanentizeze efectivele din aceasta tara pentru ca, in caz contrar "daca Rusia ar ataca din senin, totul s-ar termina in patru ore", cu mult inainte ca forta NATO de raspuns rapid sa le sara in ajutor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Finlanda chemat rezervisti, #Finlanda militari razboi Rusia, #Finlanda chemat soldati arme , #Rusia