Oamenii de afaceri rusi se tem de sanctiunile Occidentului - Vladimir Putin nu-i asculta

Vineri, 14 Martie 2014, ora 21:30
5746 citiri
Oamenii de afaceri rusi se tem de sanctiunile Occidentului - Vladimir Putin nu-i asculta
Foto: aimlesshorse.com

Anumiti oficiali de rang inalt din Rusia si unii dintre cei mai bogati oameni de afaceri atrag atentia asupra consecintelor in cazul unor sanctiuni economice occidentale. Surse din anturajul presedintelui Vladimir Putin spun insa ca acesta ii ignora.

Acesta e preocupat sa mentina sub control regiunea secesionista Crimeea, in ciuda tuturor costurilor, iar unele din aceste costuri incep sa se faca simtite, scrie Wall Street Journal.

"Toti suntem ingrijorati de sanctiuni", a declarat un oficial guvernamental de rang inalt. "Dar nu avem niciun mijloc sa transmitem ingrijorarile noastre celui care ia deciziile, pentru ca el este inconjurat de oameni care ii impartasesc opiniile", a mai spus acesta.

De cand militarii rusi au preluat controlul asupra Crimeii, pe 28 februarie, pietele financiare rusesti au coborat la nivele nemaintalnite din timpul izbucnirii crizei financiare globale, iar cele mai mari 50 de companii au pierdut 110 miliarde de dolari din capitalizare.

Rubla a atins recorduri de depreciere si multi economisti si-au ajustat estimarile economice in scadere cu mai mult de jumatate. Si toate aceste lucruri s-au intamplat fara ca sanctiunile economice sa fie introduse.

Soarta Ucrainiei, in mainile politicienilor - cum pot fi rezolvate problemele economice

Nervozitatea in crestere din mediul economic rusesc apare in contextul in care liderii occidentali si-au intetit tonul critic in ultimele zile, amenintand cu sanctiuni in incercarea de a opri referendumul secesionist din Crimeea, care va avea loc duminica.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut Rusiei sa isi schimbe pozitia fata de Ucraina, spunand ca altfel, "Rusia va avea de suferit enorm din punct de vedere economic si politic". Pana acum, insa, Vladimir Putin nu a aratat niciun semn de retragere in fata criticilor venite din Occident si nici nu-i asculta pe mogulii rusi.

Oficialul guvernamental a spus ca cercul din jurul lui Putin crede ca Rusia are o ocazie istorica de a recapata Crimeea, teritoriu cedat Ucrainei in 1954, iar costurile economice sunt vazute drept putin importante.

Un purtator de cuvant al lui Putin a declarat ca acesta a luat la cunostinta obiectiile oamenilor de afaceri din Rusia in ce priveste sanctiunile economice, dar ca inca nu s-a intalnit cu acestia. O persoana care a participat la o intalnire recenta intre oamenii de afaceri si industriasii rusi si o delegatie compusa din oficiali de rang inalt din guvern a declarat ca tonul discutiilor s-a inasprit cand a venit vorba de sanctiuni.

Bancherii rusi spun ca deja amenintarea cu sanctiuni a produs efecte in economia stagnanta a Rusiei. Rusia se lupta in acest moment cu o crestere economica anemica, inflatie in crestere, o rubla slaba si plecarea capitalurilor. Cresterea economica, anul trecut, a fost de doar 1,3%, si banca centrala a Rusiei estimase o crestere de doar 1,5% pentru 2014.

Bursa ruseasca a cazut cu 11% pe 3 martie, prima zi de tranzactionare dupa intrarea trupelor rusesti in Crimeea si a continuat sa scada de atunci. Rubla a scazut cu 11% de la inceputul anului, iar banca centrala a trebuit sa arunce pe piata 11,3 miliarde de dolari pentru a stabiliza moneda.

Alexei Kudrin, fost ministru de Finante al Rusiei, a avertizat joi, intr-un discurs tinut in Sankt Petersburg, ca autoritatile subestimeaza impactul posibilelor sanctiuni.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Vladimir Putin sanctiuni economice magnati, #Putin oameni afaceri ingrijorati sanctiuni, #Rusia sanctiuni Ucraina magnati , #Rusia
Comentarii
Poza Qui Bono
Qui Bono
rank 4
Tschia, fudulia si prostia..
Poza Constant
Constant
rank 5
Putin va putea sa fumeze Publa (sic) la fel ca Gainsbourg cu