Obama, Sarkozy si Cameron l-au convins pe Medvedev sa medieze conflictul din Libia

Vineri, 27 Mai 2011, ora 15:48
2249 citiri
Obama, Sarkozy si Cameron l-au convins pe Medvedev sa medieze conflictul din Libia
Foto: Day Life

Liderii G8 au cerut Rusiei sa medieze razboiul din Libia, a anuntat, joi, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Natalia Timakova. La scurt timp, Rusia a anuntat ca este pregatita sa medieze plecarea de la putere a liderului libian, Moammar Gaddafi, care si-a pierdut legitimitatea.

"In timpul intalnirilor bilaterale, a reiesit clar dorinta G8 ca Moscova sa devina mediator in conflictul libian", a spus Timakova. Dmitri Medvedev a avut deja, intalniri bilaterale cu Barack Obama, cu Nicholas Sarkozy si cu David Cameron, in timpul summit-ului de la Deauville.

Presedintele SUA, Barack Obama, i-a cerut omologului sau rus, Dmitri Medvedev, sa il convinga pe liderul libian Muammar Kadhafi ca, daca doreste sa ramana in viata, trebuie sa paraseasca Libia, anunta un oficial rus care a participat la intrevedere, citat de ziarul Kommersant.

Premierul Libiei, al-Baghdadi al-Mahmudi, l-a sunat, potrivit Kremlinului, pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, cerandu-i ajutorul pentru a initia negocieri privind incetarea focului, fara pre-conditii.

Rusia a anuntat, prin adjunctul ministrului de Externe, Serghei Riabkov, vineri dupa-amiaza, ca este de parere ca liderul libian Moammar Gaddafi si-a pierdut legitimitatea si Moscova e pregatita sa medieze pentru a facilita plecarea sa de la putere, noteaza Reuters.

Anterior, Rusia a comunicat ca a fost abordata de tarile occidentale si de Libia pentru a juca rol de intermediar in conflictul libian, Moscova precizand ca, daca se va concretiza, demersul ar fi o evolutie majora in aceasta criza.

Mosters and Critics reaminteste faptul ca Rusia a fost cea care a permis crearea unei zone de siguranta, deasupra Libiei, in care avioanele NATO nu au dreptul sa zboare, dupa ce s-a abtinut de la votul din Consiliul de Securitate al ONU.

Summit-ul G8: Primavara araba si sefia FMI domina agenda

Coincidenta sau nu, potrivit Moscow Times, liderii G8 au promis, in Franta, sprijinirea Rusiei pentru aderarea sa la Organizatia Mondiala a Comertului pana la sfarsitul acestui an.

Liderii G8 au dezbatut, la Deauville, in nord-vestul Frantei, probleme legate, intre altele, de siguranta nucleara, de "primavara araba" si de succesorul lui Dominique Strauss-Kahn la sefia Fondului Monetar International.

In mica statiune franceza din provincia Normandia, premierul britanic, David Cameron, a promis ca tara sa va aloca fonduri de 110 milioane de lire sterline pentru procesul de tranzitie spre democratie in cazul Egiptului si al Tunisiei.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#G8 rusia libia, #razboi Libia, #g8 franta , #Rusia