Ochi pentru ochi: Si Rusia a expulzat doi diplomati americani

Sambata, 09 Iulie 2016, ora 18:22
2906 citiri
Ochi pentru ochi: Si Rusia a expulzat doi diplomati americani
Foto: Arhiva Ziare.com

Rusia a anuntat sambata ca a expulzat doi diplomati americani in luna iunie, dupa o masura similara luata de Statele Unite ca raspuns la atacarea unui diplomat american pe strazile Moscovei de catre un agent rus.

Unul dintre diplomatii expulzati a fost implicat intr-o altercatie cu un politist, a anuntat Ministerul rus de Externe intr-un comunicat, citandu-l pe viceministrul de Externe Serghei Riabkov, relateaza Reuters. Celalalt diplomat expulzat este un agent CIA, potrivit lui Riabkov.

Anuntul vine dupa ce Departamentul de Stat al SUA a informat vineri ca doi oficiali rusi au fost expulzati la 17 iunie, ca raspuns la atacarea unui diplomat american pe strazile moscovite de catre un politist rus.

"La 17 iunie, am expulzat doi oficiali rusi de pe teritoriul Statelor Unite ca raspuns fata de un atac", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby.

Anterior, Kirby a explicat ca un diplomat american acreditat la Moscova a fost atacat la 6 iunie de un politist rus, in timp ce incerca sa intre in cladirea ambasadei Statelor Unite.

Diplomatul american tocmai ii aratase ecusonul de la ambasada paznicului, cand a fost in mod surpinzator atacat. Paznicul l-a placat pe diplomat si i-a fracturat umarul. Diplomatul a putut sa mearga in incinta ambasadei singur, iar ulterior a parasit Rusia pentru a primi tratament medical.

De asemenea, diplomati americani s-au intalnit la Moscova si Washington cu omologi rusi, pentru a se plange in legatura cu acest incident, dar si altele, in contextul in care relatiile dintre Statele Unite si Rusia au atins cel mai scazut nivel de la Razboiul Rece, in urma sanctiunilor impuse Moscovei din cauza actiunilor sale in Ucraina si a consolidarii prezentei NATO si ruse de o parte si de alta a frontierei de vest a Rusiei.

Diplomati americani la Moscova au raportat ca au fost opriti in trafic de Politia din capitala rusa de aproximativ 60 de ori in ultima luna, un numar neobisnuit de asemenea interventii intr-un oras in care diplomatii nu sunt trasi la raspundere pentru infractiuni rutiere minore.

Un purtator de cuvant al ambasadei a raportat saptamana aceasta ca a gasit tigari in apartament dupa ce s-a intors acasa, iar alt oficial ca a gasit robinetii de apa deschisi atunci cand a ajuns acasa.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#diplomati americani expulzati Rusia , #Rusia