Portretul lui Stalin, plimbat pe strazile din Sankt Petersburg

Joi, 06 Mai 2010, ora 13:57
1278 citiri
Portretul lui Stalin, plimbat pe strazile din Sankt Petersburg
foto: The Telegraph

Un autobuz pe care apare portretul lui Stalin circula pe strazile din Sankt Petersburg, fosta capitala a Rusiei imperiale, pentru a marca rolul dictatorului sovietic in victoria aliatilor impotriva germaniei naziste.

Autobuzul a fost impodobit cu portretul lui Iosif Stalin din initiativa unui blogger local, Viktor Loginov, care incearca astfel sa sublinieze rolul cheie al dictatorului in infrangerea Germaniei naziste, comemorata pentru cea de-a 65-a oara, pe 9 mai, scrie The Telegraph.

Ideea lui Loginov a starnit insa proteste dure ale asociatiilor pentru drepturile omului, avand in vedere ca Stalin este considerat direct responsabil pentru moartea a cel putin 1,3 milioane de oameni, dupa unele estimari, in timpul Marii Epurari.

Proprietarul singurului muzeu din Rusia dedicat lui Stalin a fost ucis

Autobuzul a fost in scurt timp vandalizat, iar portretul lui Stalin a fost acoperit complet cu vopsea, insa Loginov spune ca acesta va fi restaurat si va iesi in cel mai scurt timp pe strazi.

"Vandalii si asa-zisii luptatori pentru libertate au mazgalit autobuzul cu vopsea, dr il vom spala si maine va iesi din nou de strazi cu aceeasi poza", spune bloggerul rus.

"Nu incercam sa spalam imaginea lui Stalin, sa-i reabilitam numele, ori sa asundem crimele ce ii sunt atribuite, reale sau imaginare. Incercam doar sa subliniem rolul sau critic in victoria noastra comuna", a mai precizat

Comunistii ucrainieni il vor inapoi pe Stalin: Ridica-te si restabileste ordinea!

Criticii au condamnat insa initiativa tanarului, spunand ca aceasta il glorifica pe dictatorul responsabil pentru moartea a milioane de oameni, in inchisorile gulagului sovietic.

"Este o insulta la adresa oamenilor care si-au pierdut familiile sau au murit in timpul represiunii staliniste", crede Maxim Reznik, liderul filialei locale a partidului liberal Yabloko.

Cu toate acestea, in ciuda brutalitatii regimului stalinist, exista rusi ce continua sa-l admire pe Stalin, in special pentru rolul pe care l-a avut in infrangerea Germaniei naziste, in 1945.

Ghimpu: Nu merg la Moscova de Ziua Victoriei. Ce sa caute invinsii acolo?

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#portret stalin sankt petersburg, #stalin sankt petersburg , #Rusia