Pot ajunge rusii la Bucuresti in doua zile? Ce spun analistii

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 00:10
25928 citiri
Pot ajunge rusii la Bucuresti in doua zile? Ce spun analistii
Foto: Kremlin.ru

"Daca vreau, in doua zile trupele rusesti ar putea ajunge nu numai la Kiev, dar si in Riga, Vilnius, Tallin, Varsovia si Bucuresti", ar fi spus Vladimir Putin, potrivit unei informatii publicate in Suddeutsche Zeitung pe 18 septembrie.

Afirmatia ar fi fost relatata de presedintele ucrainean Petro Porosenko, care a transmis-o mai departe oficialilor UE. Alte mass media au intrebat apoi Bruxelles-ul, Kievul si Moscova daca Putin chiar a formulat aceasta amenintare, dar acestea au refuzat sa o comenteze, scrie EUobserver.

Euobserver a intrebat insa trei analisti rusi daca Putin chiar ar fi in stare sa faca acest lucru. Pe scurt, raspunsul este "Nu". Un termen mult mai realist ar fi "razboiul hibrid", adica presiuni economice, subminare politica si actiuni militare deghizate impotriva statelor baltice pentru a a diviza NATO in fata unei reactii.

Kasparov: Putin este mai periculos decat Statul Islamic (Video)

Raspunsul pe lung arata insa cum functioneaza balanta puterii in Europa si psihologia razboiului din Ucraina. Cei trei analisti sunt Pavel Baev, Pavel Podvig si Igor Sutiaghin. Baev a lucrat pentru un institut de cercetare din subordinea ministerului rusesc al Apararii, dar acum este angajat la PRIO, un grup de analiza din Oslo.

Podvig a predat la Institutul de Fizica si Tehnologie din Moscova, dar acum e angajat la Institutul pentru Cercetari in Dezarmare al ONU din Geneva.

Sutiaghin a lucrat pentru Academia de Stiinte a Rusiei din Moscova inainte sa fie arestat pentru spionaj. El a reusit sa plece in Marea Britanie printr-un schimb de prizonieri in 2010, si acum lucreaza pentru Rusi, un grup de reflectie din Londra.

Testarea articolului 5 din protocolul NATO

Presedintele american Barack Obama a vizitat Tallin si Varsovia recent pentru a arata ca un atac al Rusiei va declansa un raspuns al NATO conform principiului apararii colective prevazute in punctul 5 al actului fondator al NATO.

Dar articolul 5 nu a fost niciodata folosit si nimeni nu stie daca americanii sau francezii ar fi gata sa moara pentru Estonia sau Polonia intr-un razboi cu o putere nucleara. Desi articolul 5 nu si-a probat pana acum utilitatea, analistii rusi spun insa ca statele baltice sunt imposibil de aparat din cauza apropierii lor de Rusia.

Bucurestiul si Varsovia au insa alta perspectiva. "Bucurestiul iese complet din chestiune, trupele rusesti ar trebui sa traverseze un teritoriu imens, ceea ce este imposibil din punct de vedere tehnic", spune Baev.

Bloomberg: Putin a intors soarta Rusiei la 180 de grade - Cu ce pret?

"Ar fi nevoie de o debarcare pe scara larga prin Marea Neagra pentru a ajunge la Bucuresti si Rusia nu are capacitatea sa faca asta", adauga Sutiaghin, care sustine ca Varsovia este mult mai vulnerabila.

Tancurile rusesti si infanteria ar putea ataca Polonia din Belarus si rachetele rusesti Iskander ar putea atinge orasele poloneze dinspre Kaliningrad. Rusia si-ar putea trimite si trupele speciale in capitala polona.

Dar avioanele rusesti si fortele terestre ar fi nevoite sa opereze departe de bazele lor si s-ar afla in fata unor complicatii cand vor fi nevoite sa se realimenteze cu combustibil si sa stabileasca rute de aprovizionare.

"Poate ca fortele rusesti ar putea ajunge la Varsovia, dar ce vor face dupa aia?" se intreaba Sutiaghin. Baev a fost si mai sceptic. El spune ca, spre deosebire de Razboiul Rece, armata rusa nu mai este mentinuta in stare de alerta pentru un asalt pe scara larga. "Structura mobilizarii pentru un razboi conventional nu exista si Varsovia este probabil dincolo de ce poate face Rusia", spune Baev.

Kievul este insa in raza de actiune a Rusiei, spun Baev si Sutiaghin, dar primul observa ca invazia Crimeii si a estului Ucrainei de catre Rusia a provocat un sentiment atat de "amar" incat o invazie majora ar declansa o rezistenta populara masiva.

Un deputat rus dezvaluie care e urmatoarea tinta a Rusiei in Ucraina

"Nu cred ca ofiterii rusi ar fi fericiti sa primeasca astfel de ordine, ei se simt deja tradati pentru ca Rusia a refuzat sa le organizeze inmormantari potrivite soldatilor ucisi in Ucraina", spune Baev.

Iar daca Obama se tine de cuvant, pretentiile lui Putin devin si mai putin credibile. Sutiaghin spune ca avioanele NATO ar putea produce pierderi masive fortelor rusesti daca acestea ar trece in teritoriul protejat de articolul 5.

"Fara superioritate aeriana, el nu are nicio sansa sa castige un astfel de conflict Superioritatea numerica a fortelor terestre ale NATO fata de Rusia este de 4 la 1, chiar daca Rusia ar conta si pe trupele sale din Asia. Daca nu le punem la socoteala pe acelea, proportia devine de 7 la 1".

Baev arata ca Rusia nu are nicio aparare in fata armelor cu raza lunga si de mare precizie ale NATO, cum ar fi rachetele de croaziera conventionale. Iar Sutiaghin adauga ca Putin se poate gandi ca NATO nu va raspunde atacand tinte pe teritoriul rusesc, "dar nu poate fi foarte sigur".

Atunci, de ce a zis?

Daca aprecierile lui Putin referitoare la Bucuresti si Varsovia nu sunt realizabile, atunci de ce le-a facut, totusi? Baev sustine ca, in timp ce impunsaturile acestea ii agita pe generalii "de birou", adevaratii generali stiu ca amenintarea nu este credibila. El noteaza ca Putin ar putea avea o idee exagerata privind capacitatile sale.

"El traieste intr-un cerc restrans la Kremlin si nimeni nu il contrazice. Ei spun: 'Da, domnule presedinte. Sigur ca putem face asta'", arata Baev. Insa comandantii militari rusi si occidentali au o imagine mai clara despre fiecare, spre deosebire de Razboiul Rece, iar ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, de exemplu, nu a fost pus pe listele negre ale Uniunii Europene si ale SUA in ciuda agresiunii din Ucraina.

"Secretarul Chuck Hagel vorbeste tot timpul cu Soigu", mentioneaza Baev. Podvig observa ca "e foarte greu sa stii ce este in mintea lui Putin, dar vad afirmatiile sale drept o figura de stil. El incearca sa proiecteze imaginea unei persoane care vrea sa-si asume riscuri la care Occidentul nu se inhama", spune Podvig.

Spre deosebire de el, Baev spune ca "santajul pare sa functioneze, nimeni nu ii raspunde. Ati vazut ca Occidentul e foarte precaut in legatura cu aprovizionarea cu armament a Ucrainei, in parte pentru ca nimeni nu vrea sa mearga intr-o directie care ar putea escalada conflictul", arata expertul rus.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Putin trupe Bucuresti Varsovia, #Rusia trupe Bucuresti Varsovia, #Putin rusi Bucuresti Varsovia , #Rusia