Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa rusa: Daca SUA au baut palma cu Iranul, ce rost mai are scutul antiracheta?

Autor: Ana Ilie
Vineri, 03 Aprilie 2015, ora 21:40
11915 citiri
Presa rusa: Daca SUA au baut palma cu Iranul, ce rost mai are scutul antiracheta?
Foto: cepa.org

Recentul acord intre Iran si SUA pe marginea programului nuclear al Teheranului ar trebui sa puna capat programului antiracheta american in Europa, insa expertii intervievati de presa rusa spun ca nu se va intampla asa.

Agentia rusa Sputnik a solicitat mai multor experti sa se pronunte cu privire la oportunitatea continuarii programului antiracheta, care, potrivit Washingtonului, ar trebui sa protejeze Europa de un atac iranian.

Dupa acordul nuclear intre Iran si Occident, Israelul isi simte amenintata existenta

Cum Iranul s-a angajat, in urma acordului cu SUA, pe o cale ce nu va mai duce, spera comunitatea internationala, la dezvoltarea de arme nucleare, scutul antiracheta nu isi mai gaseste rostul, sustine sursa citata, care incearca sa demonstreze astfel ca scutul este indreptat, de fapt, impotriva Rusiei.

"Mai este si un alt unghi de abordare in interesul Washingtonului de a repara relatia cu Iranul, dincolo de dialogul pe programul nuclear iranian. Din acest motiv Obama a salutat ca 'istoric' numai acordul nuclear dintre noi si nimic altceva", a afirmat Reza Hojjat Shamami, analist politic iranian.

"Cred ca multi ar dori sa auda de la el ca Washingtonul si Teheranul sunt acum prieteni, insa prietenii nu se ameninta intre ei, si amplasarea elementelor scutului antiracheta american in Estul Europei inca mai vizeaza Iranul si Rusia. Toate astea inseamna ca adversarii geopolitici ai Americii raman aceiasi", a mai aratat Reza Hojjat Shamami.

Acordul nuclear istoric se clatina? Iranul il acuza pe Obama ca minte

SUA si aliatii sai au asigurat Rusia ca extinderea retelei sale de baze antiracheta ce vizeaza Iranul si Coreea de Nord va apara si Federatia. Moscova s-a indoit insa mereu de scopul real al intiativei, scrie sursa citata.

Un alt expert, Orhan Gafarli, expert in securitatea eurasiatica la Center for Strategic Analysis din Turcia, confirma teza Sputnik.

"Sunt sigur ca dupa acordul dintre Iran si puterile lumii nu mai este niciun motiv ca America sa-si amplaseze scutul antiracheta in estul Europei. Daca aceste amplasari in apropiere de granitele Rusiei continua, va deveni foarte limpede ca aceste sisteme au avut de fapt ca scop sa fie folosite impotriva Rusiei. In acest caz Washingtonul va avea dificultati sa continue sa ascunda lumii care sunt adevaratele sale intentii", a afirmat Orhan Gafarli.

Un alt expert intervievat de sursa rusa, William Engdahl, analist germano-american, a afirmat ca sansele ca SUA sa-si reduca bazele antiracheta din Europa sunt "zero".

"Observam tot mai limpede ca SUA a dat o lovitura in Ucraina in februarie anul trecut cand a pus o mana de marionete si un cvasi-Guvern sa creeze teroare si crime prin care sa incerce sa provoace Rusia la o interventie militara, in asa fel incat NATO sa afirme ca 'avem justificarea pentru a amplasa scutul antiracheta, acum trebuie sa protejam Europa de Rusia'. Nu a fost niciodata despre Iran, a fost despre o prima lovitura nucleara", a afirmat acesta.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Rusia scut antiracheta SUA, #SUA Iran acord nuclear , #Rusia