Prima bomba atomica a URSS, detonata acum 61 de ani

Duminica, 29 August 2010, ora 23:20
17780 citiri
Prima bomba atomica a URSS, detonata acum 61 de ani

Pe 29 august 1949, URSS a detonat prima sa bomba nucleara, la Semipalatinsk, Kazakhstan. Evenimentul, tinut initial secret de catre Stalin, a avut o mare importanta in evolutia situatiei politice postbelice si mai ales in proliferarea armei atomice si in cursa inarmarilor.

Prima bomba nucleara sovietica a fost testata in poligonul nuclear Semipalatinsk din Kazahstansi avea 22 de kilotone, fata de 15 kilotone, cat a avut bomba similara americana detonata la 6 august 1945, la Hiroshima, scrie History.com.

Toate aceste detalii referitoare la eveniment au fost aflate de abia o luna mai tarziu.

"Parintii" bombei nucleare sovietice sunt considerati savantii Igor Vasilievici Kurceatov, Andrei Dimitrievici Saharov si Piotr Kapita.

Andrei Dimitrievici Saharov (1921-1989) este cel care a creat, in 1953, bomba cu hidrogen (bomba H) sovietica. Inca din 1948 el fusese integrat intr-un grup de cercetatori condus de fizicianul Igor Tamm. Misiunea acestora era de a dezvolta armele nucleare sovietice.

Pana in 1962, cercetarile lor au fost folosite pentru conceperea si realizarea armelor nucleare sovietice. In memoriile sale, academicianul Andrei Saharov, care a lucrat si el in centrul de cercetari stiintifice din Sarov, oras din regiunea ruseasca Nijni Novgorod, il numeste "Instalatia".

Numele sau de cod initial era KB11-Biroul de constructii nr. 11, apoi a devenit Arzamas 60, intrucat era la 60 kilometri de orasul Arzamas. Cum cifra 60 a fost apreciata la KGB drept un indiciu important, numele a devenit "Arzamas-16", iar localitatea a disparut din toate hartile si statisticile. Pana in 1989, existenta orasului a ramas secreta.

Noul oras, construit in mare parte de prizonieri de razboi germani, adaposteste azi, intre altele, un "Muzeu al bombei atomice", in care sunt prezentate arme nucleare din epoca sovietica si fotografii ale persoanelor ce au participat la producerea lor. Din 1993, orasul s-a infratit cu Los Alamos, localitate din SUA in care au existat primele laboratoare de cercetari nucleare.

Piotr Leonidovici Kapita (1894-1984) este considerat, intr-o carte aparuta in 1955 in Franta, drept "parintele" bombei atomice sovietice. La Moscova, nu s-a recunoscut niciodata, dar specialistii in spionaj si savantii sustin ca programul nuclear al URSS a fost impulsionat decisiv de spionajul sovietic.

Klaus Fuchs a fost un fizician german ajuns in SUA si angajat in Proiectul Manhatann - de producere a bombei atomice americane. A fost condamnat, in 1950, la 15 ani inchisoare pentru divulgarea secretelor privind bombele nucleare americane.

"Afacerea Rosenberg" este una dintre cele mai controversate din istoria SUA, ea izbucnind in plina perioada a "mccarthysm-ului", asa-numita vanatoare de vrajitoare. Sotii Rosenberg sunt singurele persoane condamnate la moarte si executate in 1953 pentru spionaj in Occident dupa al Doilea Razboi Mondial.

Aleksandr Feklisov este considerat spionul KGB care "a adus" bomba atomica in URSS. El a fost omul de legatura al lui Klaus Fuchs si al sotilor Rosenberg.

Singurele state care au detonat cu success bombe nucleare sunt: SUA, Rusia, Marea Britanie, Franta, China, India, Pakistan si Coreea de Nord.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#bomba atomica Rusia, #bomba atomica URSS, #prima bomba atomica URSS , #Rusia
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
imediat sa li se puna un laborator la dispozitie lui Vanghelie , Voicu si Becali ; inchide-ti cotetul cu gaini , trage-ti obloanele si ascunde-ti papricasul , ca vine Voicu cu eprubetele ; lui Becali in loc de eprubete sa i se dea un borcan de muraturi