Primul summit UE-Rusia de la venirea lui Medvedev la putere, in Siberia

Joi, 26 Iunie 2008, ora 09:04
935 citiri
Primul summit UE-Rusia de la venirea lui Medvedev la putere, in Siberia

Liderii Uniunii Europeni se intalnesc pentru prima oara, joi seara, cu presedintele rus Dmitri Medvedev, la un summit menit sa lanseze negocieri delicate pentru un "parteneriat strategic" destinat sa acopere domenii diferite.

Summit-ul intervine la mai putin de doua luni de la sosirea la putere a lui Medvedev si dupa deteriorarea relatiilor ruso-europene in timpul presedintiei Putin, informeaza AFP.

Comisia Europeana spera sa "puna fundamentele unei relatii mai constructive" cu noul presedinte si se declara "incurajata" de dorinta declarata a acestuia de a "moderniza economia, de a reduce controlul statului, de a reinnoi sistemul judiciar si de a recunoaste importanta libertatii presei".

Totusi, prudent fata de acest presedinte, Bruxelles-ul vrea "sa stie cum anume intentioneaza Medvedev sa puna in aplicare" aceste prioritati.

Prudenta este cuvantul de ordine si de partea rusa: Vladimir Cijov, ambasadorul Moscovei la UE, apreciaza ca "incepe un nou capitol", dupa o perioada de "neintelegeri".

"Nu vom fi niciodata la fel, dar vom avea intotdeauna nevoie unii de ceilalti", a declarat el.

O sursa de la Kremlin aprecia miercuri ca un acord de parteneriat ar putea fi incheiat in circa un an.

"Daca totul merge bine la ei , daca pozitiile lor nu sunt rasturnate de chestiuni inutile si politizate, daca se gandesc la modalitati de a-si extinde propriile posibilitati prin parteneriatul strategic cu Rusia, vom incheia aceasta misiune intr-un an", a declarat oficialul.

Acordul va trebui sa fie ratificat de toate tarile europene pentru a putea inlocui actualul acord de parteneriat, care exista din 1997, cand a fost negociat de o Rusie slabita dupa destramarea URSS.

Unul dintre dosarele fierbinti va fi energia

Constient ca europenii isi fac griji pentru dependenta lor fata de hidrocarburile ruse, Putin a ales ca loc de desfasurare a acestui summit de 24 de ore, Hanti-Mansiisk, capitala unei bogate regiuni petroliere din vestul Siberiei, supranumita Kuwaitul rus.

Un alt subiect dificil este reprezentat de tensiunile dintre Georgia si Rusia, banuita ca incearca sa anexeze de facto republica separatista georgiana Abhazia.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Reținerea și arestarea în Rusia a ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, este o lovitură dureroasă pentru Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cei doi erau prieteni...
#medvedev, #Rusia, #summit, #Uniunea Europeana, #Siberia, #energia , #Rusia