Proiectul grandios in care Rusia a investit miliarde de dolari, impotmolit in scandaluri de coruptie

Duminica, 31 Mai 2015, ora 18:20
7976 citiri
Proiectul grandios in care Rusia a investit miliarde de dolari, impotmolit in scandaluri de coruptie
Foto: Facebook/Vladimir Putin (Владимир Путин)

Proiectul pentru noua rampa de lansare spatiala, menita sa duca mai departe munca de la centrul spatial Baikonur, este impotmolit in scandaluri de coruptie.

Proiectul, numit de presedintele rus, Vladimir Putin, cel mai mare proiect de constructie al tarii, se ridica la o valoare de 300 de miliarde de ruble, adica 5,8 miliarde de dolari, arata Business Insider.

Cosmodromul a inceput sa fie construit in 2012, in regiunea Amur. De atunci, 10.000 de muncitori au muncit pentru a construi 115 kilometri de drumuri intr-o zona cu foarte putina populatie, 125 de km de cale ferata si un oras cu locuinte pentru 25.000 de oameni.

Dar in aceeasi perioada, au fost prezentate numeroase probe in ceea ce priveste deturnarile de fonduri, guvernul fiind nevoit sa mareasca bugetul si chiar sa detaseze studenti pentru a ajuta la incheierea proiectului programat sa fie finalizat in decembrie.

Putin, pus pe fapte planetare: Rusia va deveni o superputere spatiala

Agentia care se ocupa de proiect, Spetsstroi, este o organizatie de stat supravegheata de Ministerul Apararii si in cele din urma de Putin.

"Constructia a fost atribuita Spetsstroi fara nicio alta concurenta si s-a dovedit a fi incapabila pentru a organiza activitatea", a declarat Serghei Gorbunov, fost purtator de cuvant al Agentiei Spatiale a Rusiei.

Cosmodromul Vostochny este esential pentru visul Rusiei de relansare a programului spatial sovietic, marcat de doua decenii de subfinantare si de o serie de esecuri.

Primul avantaj este locatia, fiind in interiorul Rusiei, ceea ce inseamna ca Moscova nu va mai depinde de rampa de lansare Baikonur din Kazahstan pe care, de la destramarea Uniunii Sovietice, oamenii lui Putin au fost nevoiti sa o inchirieze cu 115 milioane de dolari pe an.

Baikonur este folosita pentru zboruri cu echipaj uman catre Statia Spatiala Internationala, monopolizata acum de Rusia.

Rusia are o baza, Plesetsk, in nord, folosita pentru lansari de sateliti si pentru testarea rachetelor, dar noul cosmodrom, ca si Baikonur, este mai aproape de Ecuator, facand ca lansarile sa fie mai eficiente energetic si, prin urmare, mai ieftine.

Noul cosmodrom Vostochny are 700 de kilometri patrati, doar o zecime din dimensiunea Baikonur, dar va trebui sa se dovedeasca rentabil pentru clientii internationali care doresc sa lanseze in spatiu sateliti comerciali, ceea ce ar aduce Rusiei un castig anual de milioane de dolari.

Vicepremierul Dmitri Rogozin, care supravegheaza sectorul spatial, a avertizat ca tara risca pierderea statului de lider in cercetarea spatiala daca nu reduce costurile.

Rusia prezinta noul sau cosmodrom la Congresul International de Astronautica

Primele lansari de pe Vostochny sunt programate in luna decembrie, iar prima decolare cu echipaj uman va avea loc in 2018.

Subiectul cosmodromului a fost atins de cativa muncitori in timpul emisiunii din aprilie in care Putin a raspuns intrebarilor publicului. Cativa oameni s-au plans ca au fost abandonat de antreprenorul care a intrat in faliment si ca nu isi primisera banii de patru luni.

"Doar in acest an am oferit 40 de miliarde de ruble. Si cel mai important este ca principalul contractant a fost platit integral. De ce nu au ajuns banii la subcontractanti, de ce nu sunt salariile platite? Aceasta este marea intrebare care cere o ancheta serioasa", a spus Putin, asigurand oamenii ca isi vor primi salariile si ca proiectul va continua.

Apoi, autoritatile au anuntat imediat ca proiectul va primi o finantare de urgenta pentru a acoperi salariile. Pe 18 mai fostul contractant a fost arestat la domiciuliu sub suspiciunea de deturnare de fonduri in valoare de 288 de milioane de ruble.

Ce urmeaza?

In luna mai, 130 de studenti au inceput sa munceasca la acest proiect si inca 1.000 sunt programati sa isi petreaca vacanta de vara acolo. Totul pentru a finaliza cosmodromul pana in decembrie.

"Am facut tot posibilul pentru a ne mandri cu acest cosmodrom", a declarat Olga Zaichenko, care conduce sindicatul muncitoresc creat in aceasta luna pentru proiectul respectiv. "Lucram 24 din 7", a punctat ea.

Agentia de stiri Interfax a anuntat ca Spetsstroi a solicitat o suplimentare de 20 de miliarde de ruble pentru a finaliza proiectul la timp.

Expertii spun ca proiectul a fost intarziat de coruptie, dar ca in mare va fi gata la timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Rusia cosmodrom Vostochny, #cosmodrom Vostochny, #Putin cosmodrom Vostochny , #Rusia