Proteste in Rusia inainte de investirea lui Putin: Navalnii si peste 1600 de sustinatori de-ai lui au fost retinuti brutal UPDATE

Sambata, 05 Mai 2018, ora 23:09
7118 citiri
Proteste in Rusia inainte de investirea lui Putin: Navalnii si peste 1600 de sustinatori de-ai lui au fost retinuti brutal UPDATE
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste 1600 de sustinatori ai opozantului rus Aleksei Navalnii au fost retinuti, sambata, in Rusia in timpul unor manifestatii organizate cu doua zile inainte de investirea lui Vladimir Putin pentru al patrulea mandat de presedinte. De asemenea, a fost retinut si Navalnii dupa ce si-a facut aparitia in mijlocul protestatarilor.

Declarat neeligibil din cauza unei condamnari penale despre care el spune ca a fost orchestrata de Kremlin, principalul opozant rus Aleksei Navalnii nu a putut sa candideze la alegerile prezidentiale din martie. El a facut apel la o zi de manifestatii in intreaga tara pentru sambata, relateaza AFP.

Arestari au avut loc in Orientul Extrem si Siberia, unde au inceput sambata miscarile de contestare, conform echipei lui Navalnii si unor observatori independenti.

UPDATE 1 Aleksei Navalnii a fost retinut sambata de politie dupa ce si-a facut aparitia la manifestatia din centrul Moscovei, a declarat un aliat al opozantului, citat de Reuters.

"Navalnii si-a facut aparitia in (Piata) Puskinskaia si a fost rapid retinut. (Retinerea lui) a fost absolut ilegala", a declarat Leonid Volkov, un politician din opozitie, intr-o inregistrare online.

UPDATE 2 Peste 1.000 de persoane au fost arestate sambata in intreaga Rusie in timpul manifestatiilor, a anuntat o organizatie neguvernamentala, potrivit AFP.

Nu mai putin de 1.029 de persoane au fost retinute de politie, intre care 475 la Moscova, potrivit organizatiei OVD-Info, specializata in astfel de statistici, in conditiile in care protestele continua in mai multe orase din tara, inclusiv la Moscova.

La Moscova, politia a facut uz de gaze lacrimogene si a recurs la forta pentru a incerca sa-i disperseze pe manifestanti, iar intre opozanti si militanti pro-Kremlin s-au inregistrat ciocniri, potrivit unor jurnalisti ai AFP aflati la fata locului.

UPDATE 3 Uniunea Europeana a condamnat sambata "brutalitatea politiei si arestarile in masa" din Rusia, in urma protestelor.

"Arestarea a peste 1000 de demonstranti si violenta folosita astazi impotriva lor de catre autoritatile din intreaga Rusie ameninta libertatile fundamentale de expresie, asociere si adunare din Federatia Rusa", arata un comunicat al cabinetului sefei diplomatiei europene, Federica Mogherini.

"Chiar daca unele demonstratii nu au fost autorizate in locurile unde s-au desfasurat, asta nu poate justifica brutalitatea politiei si arestarile in masa", afirma purtatoarea de cuvant Maja Kocijancic.

UPDATE 4 Peste 1.600 de persoane au fost retinute, in mai multe orase din Rusia, in cursul protestelorde sambata, scrie Mediafax.

In cursul mitingului din Moscova au fost retinute 600 de persoane. Alte 150 de persoane au fost retinute in Sankt-Petersburg, 160 in Celiabinsk (centrul Rusiei), iar 75 in Iakutk (nord-est). Alte sute de persoane au fost retinute in alte zone din Rusia.

La Moscova si la Sankt-Petersburg autoritatile nu au autorizat manifestatii, insa au fost anuntate de organizatori.

Numerosi militanti pro-Navalnii au fost retinuti si vineri, in ajunul manifestatiilor.

"Batranul fricos Putin crede ca este tar. El nu este insa tar si de aceea trebuie sa iesiti in strada in data de 5 mai", a scris Navalnii vineri pe Twitter.

Citeste si Dupa blocarea mesageriei Telegram, mii de rusi au protestat in strada: Nu ramaneti tacuti, Putin e un hot!

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#proteste Rusia, #proteste Rusia arestari Navalnii , #Rusia