Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Protestul antiracheta al rusilor, praf in ochii lumii (Opinii)

Joi, 05 Mai 2011, ora 17:24
1051 citiri
Protestul antiracheta al rusilor, praf in ochii lumii (Opinii)
Foto: Xinhua / Arhiva

Criticile rostite in Duma de stat, camera inferioara a Parlamentului rus, privind amplasarea scutului antiracheta in Romania nu pot fi decat de fatada, intre cele doua mari puteri existand, cel mai probabil, o intelegere anterioara, la cel mai inalt nivel.

La fel pot fi catalogate si anumitele "suspiciuni privind adevaratele intentii ale initiativelor de aparare ale SUA", clamate de Dmitri Rogozin, reprezentantul special al Rusiei la NATO.

In sustinerea acestei ipoteze este suficient sa amintim tensiunile existente intre Moscova si Washington, la momentul in care planul antiracheta viza Cehia si Polonia, sub mandatul lui George W. Bush. Acest plan a fost abandonat rapid dupa instalarea lui Barack Obama la Casa Alba si moartea liderului polonez Lech Kaczynski, la 10 aprilie anul trecut, in catastrofa aviatica de la Smolensk.

Cand rusii au auzit pentru prima data despre intentiile americanilor de a amplasa scutul antiracheta in Cehia si, mai ales, in Polonia, a fost mare tavatura, surprinsa de presa vremii. Acestia au avut convingerea ca le lipsesc unele informatii, iar suspiciunea li s-a adeverit in scurt timp. Cu ajutorul satelitilor, rusii au aflat ca polonezii detin imense rezerve de gaze naturale, despre care ei nu stiau. Iar o concurenta in Europa - stiut fiind ca Gazprom controleaza aceasta piata - n-ar fi fost in niciun caz de dorit.

Contraoferta ruseasca

De la sine inteles, si relatiile dintre Varsovia si Kremlin au devenit extrem de tensionate. Aflat in exercitiul de presedinte al federatiei in 2007, Vladimir Putin le-a prezentat americanilor cateva contraoferte, pentru a lasa cel putin Polonia de-o parte.

Protejarea Europei impotriva guvernelor de la Teheran si Phenian putea fi exercitata si din alte locatii. Putin a propus amplasarea scutului in Azerbaidjan, la statia radar de la Gabala, inchiriata de Armata Rusa pana in 2014 si a interceptoarelor la baza americana din Turcia, de la Incirlik. Astfel, rusii ar fi putut efectua o supraveghere adecvata a acestora.

Bush n-a zis nici da, nici nu, oarecum luat prin surprindere, dar ulterior intre cele doua parti au avut loc mai multe serii de negocieri.

In acest timp, americanii au fortat putin nota, incheind un acord cu polonezii privind mobilizarea, pana in 2013, a zece interceptoare de rachete balistice cu raza lunga de actiune, racordate la un puternic radar din Cehia. In plus, a mai fost mobilizata in Polonia o baterie americana de rachete sol-aer, de tip Patriot.

Obama i-a tradat pe cehi si pe polonezi

La scurt timp dupa ce Barack Hussein Obama al II-lea a fost instalat la Casa Alba, s-a renuntat la scutul antiracheta in Cehia si Polonia, spre bucuria rusilor si intristarea cehilor si polonezilor. Moment in care a fost facuta publica informatia ca Polonia detine o insemnata cantitate de gaze naturale, care ar putea spori rezervele totale ale Europei cu 47%, in defavoarea Gazprom, ce controleaza doua treimi din consumul batranului continent.

Companiile americane ConocoPhillips, ExxonMobil si Marathon, precum si firma canadiana Talisman Energy si-au aratat imediat disponibilitatea de a exploata zacamintele, in urmatorii patru, cinci ani.

La ora actuala, intre Polonia si Gazprom exista in derulare un contract de furnizare de gaze naturale pana in 2022, ce prevede furnizarea a 80% din necesarul polonez.

Inainte de tragica sa moarte, presedintele Kaczynski se pregatea sa-l blocheze juridic, pe masura ce reusea sa extraga gaze din propriul teritoriu si sa exporte excedentul, informa presa poloneza. N-a mai apucat.

Compromis la nivel inalt

Si in privinta exploatarii zacamintelor poloneze s-a asternut o stare de acalmie in ultimul an, care e de asteptat sa dureze peste alti cinci, pana cand gazele vor putea fi extrase.

De asemenea, Rusia nu mai are motive de suparare pe americani, din moment ce au renuntat la scut in Polonia. SUA isi pot vedea linistite de conflictele armate din lumea araba, protestele rusilor pe acest subiect devenind doar formale, iar cele ale Beijingului disparand in totalitate, deoarece chinezii nu pot ignora o piata de desfacere a produselor lor atat de vasta.

Pe de alta parte, FMI poate spera din nou la acordarea de credite Poloniei, dupa ce regretatul Lech Kaczynski atentionase ca, timp de 15 ani, polonezii nu mai au nevoie de imprumuturi.

In incheiere, trebuie remarcat ca, in privinta relatiilor dintre Moscova si Washington pe tema scutului antiracheta, s-a recurs la un compromis. Nici Polonia, nici Azerbaidjan. Undeva pe la mijloc: Romania.

Asa ca nu vom deranja pe nimeni, oricat le-ar placea unora sau altora sa creada acest lucru. Problema ar putea fi, insa, cu totul alta. I-am tot asteptat pe americani, din anul 1945 si abia acum au venit, cu tot cu rachete. Ce ne facem daca nu mai vor sa plece, ca am mai trait o atare experienta?

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#scut antiracheta Romania, #reactii Rusia scut antiracheta , #Rusia