Putin a castigat Crimeea. Acum se lupta sa nu piarda Ucraina

Luni, 14 Aprilie 2014, ora 12:40
7968 citiri
Putin a castigat Crimeea. Acum se lupta sa nu piarda Ucraina
Foto: The Telegraph

Vladimir Putin va ramane in istorie drept liderul rus care a recastigat Crimeea, dar se lupta sa nu fie si cel despre care oamenii isi vor aminti ca a lasat Ucraina sa scape din sfera de influenta a Moscovei.

Urmatoarele sase saptamani vor fi decisive in aceasta batalie, pe masura ce Ucraina se pregateste sa aleaga un presedinte pe 25 mai, sa voteze o noua Constitutie si sa-i impiedice pe separatistii prorusi din est sa provoace secesiunea altor regiuni.

Recuperarea Crimeii, dupa 60 de ani de cand aceasta a fost facuta cadou Ucrainei de liderul sovietic Nikita Hrusciov, a fost un succes pe plan intern al lui Putin, scrie Reuters.

Insa pierderea capacitatii de a exercita influenta asupra Ucrainei ar fi un pret mare pentru acest succes si ar putea, in timp, sa il penalizeze pentru acest castig.

Chiar daca Ucraina si Rusia nu mai sunt in aceeasi entitate teritoriala de la caderea Uniunii Sovietice in 1991, puternicele legaturi economice, politice si culturale cu Kievul au ramas.

"Putin e acum in cautarea unui model in care Moscova sa-si pastreze o anumita cota de influenta", spune Gleb Pavlovski, fost consilier la Kremlin.

"Cred ca urmatoarele sase saptamani vor fi cruciale, pentru ca Putin nu-si poate permite ca alegerile din Ucraina sa produca o formula inacceptabila pentru Rusia si nici nu-si poate permite sa nu fie perceput drept ferm. Are nevoie de o solutie rapida", spune Pavlovski.

Probleme la orizont

In ciuda sustinerii puternice de care se bucura Putin in Rusia, dupa anexarea Crimeii, surse din lumea afacerilor si din politica ruseasca spun insa ca exista semne de neliniste in profunzime, pe masura ce euforia oamenilor dispare si ramane realitatea dura a sanctiunilor occidentale si, mai ales, perspectiva unora noi daca Rusia nu coopereaza cu Vestul.

In timp ce cresterea economica a Rusiei s-a oprit, iar capitalul plecat a ajuns la aproape 64 de miliarde de dolari in primele trei luni ale lui 2014, a mai aparut si problema finantarii Crimeii, o regiune populata preponderent de pensionari si cu statiuni turistice decrepite.

Unii oameni de afaceri si oficiali guvernamentali sunt de asemenea ingrijorati de razboiul cuvintelor purtat acum cu Occidentul, care ameninta cu reintoarcerea izolarii din perioada sovietica, dupa doua decenii de eforturi in directia cladirii unor relatii cu cele mai bogate state din Vest. In plus, copiii protipendadei ruse invata in Occident.

"Oamenii sunt dezorientati. Nu spun asta in public, dar exista indoiala daca ceea ce se intampla acum e bine pentru tara", spune un om de afaceri rus cu opinii liberale, dar care nu a dorit sa isi dea identitatea.

Politologul Stanislas Belkovski merge si mai departe. Intr-un interviu la postul de radio Ecoul Moscovei, post cu vederi anti-Kremlin, el sugereaza ca starea de spirit a inceput sa se schimbe de cand sanctiunile SUA au vizat membri ai cercului de apropiati ai lui Putin, impreuna cu alte persoane si oficiali.

"Doua saptamani, elita rusa a trecut printr-o stare de euforie. Parea ca Rusia a obtinut o uriasa victorie geopolitica si ca trebuie sa ne mandrim. Acum, azi, elita a alunecat intr-o stare de deprimare usoara. Ei inteleg ca se apropie o problema.

Cand sanctiunile devin concrete si ii ating, cand oamenii realizeaza ca proprietatile, sistemul de sanatate si sistemul de educatie din Occident pe care s-au obisnuit sa le foloseasca in ultimii 20 de ani le vor fi acum inaccesibile, s-au ingrijorat", spune Belkovski.

Controlul pierderilor

Instalarea la Kiev a unui guvern care priveste spre Occident in loc de Moscova a sporit pentru Rusia perspectiva periculoasa de a nu mai putea controla evenimentele intr-o tara pe care o considera un tampon intre ea si Europa si care a fost leaganul istoric al civilizatiei ruse.

Pentru multi dintre cei 144 de milioane de rusi, legaturile cu cei 46 de milioane de ucraineni sunt ca de familie, desi Kremlinul are interese la fel de mari in economie si in industria ucraineana, concentrata in estul vorbitor de rusa.

Suporterii noii guvernari ucrainene considera ca Putin e preocupat sa nu lase ca o inflorire a Ucrainei sa duca la un exemplu pentru Opozitia din Rusia, care ar putea repeta protestele de tip Euromaidan la Moscova.

Tactica principala a lui Putin acum e sa maseze trupe la granita cu Ucraina, un spectacol de forta care alimenteaza in Ucraina si in Occident temerile ca el ar putea trimite trupe care sa anexeze regiunile estice Donetk, Luhansk si Harkov.

Kievul acuza Moscova de provocare a revoltelor si de sprijinire a separatistilor.

Guvernul ucrainean a declarat duminica ca va trimite forte sporite de securitate in orasul Slaviansk, unde militantii prorusi au preluat controlul asupra sediului politiei locale.

Putin are acordul Parlamentului rus pentru folosirea armatei in cazul in care vorbitorii de limba rusa ar fi in pericol, o tactica familiara folosita si in Crimeea. Presa de stat din Rusia a facilitat adoptarea acestei solutie prezentand Ucraina drept o tara dominata de grupuri de neofascisti.

Trimiterea de trupe insa prezinta riscul unei noi si mult mai dure runde de sanctiuni occidentale si chiar a unui conflict militar care ar putea sa fie extrem de costisitor, cu pierderi grele pentru Rusia si o scadere a popularitatii presedintelui Putin.

Masarea de trupe la granita ar putea fi si un instrument in negocierile cu Occidentul. "Militarii sunt pusi acolo astfel incat liderii Occidentali sa fie nevoiti sa stea de vorba cu Putin despre viitorul Ucrainei. Putin isi da seama ca, daca aceasta criza nu se amplifica, nimeni nu o sa-l mai cheme la discutii despre Ucraina", spune Pavlovski, care a fost consilier al lui Putin pana acum trei ani.

Fratele cel Mare e peste tot

Amenintarea continua asupra Ucrainei privind taierea livrarilor de combustibili din cauza facturii restante de 2,2 miliarde de dolari, care ar putea duce si la intreruperea livrarilor catre Occident, pune presiune pe Kiev si ajuta Rusia sa isi impuna cererile.

Printre acestea se numara pastrarea Ucrainei in afara NATO si UE, autonomie pentru regiuni si garantarea drepturilor vorbitorilor de rusa.

In ultimele luni, Moscova a inceput sa agite ideea federalizarii Ucrainei, iar consilierii lui Putin au inceput sa vorbeasca si despre faptul ca regiunile rezultate ar putea avea politici externe diferite de centru.

Vazand in asta o cale pentru si mai multe referendumuri de secesiune in stil Crimeea, Kievul a promis acordarea unor puteri sporite pentru regiuni, dar a respins federalismul.

Chiar daca Moscova nu poate spera ca urmatorul presedinte al Ucrainei sa fie cineva care sa fie pe fata partizanul Rusiei, poate sa aiba grija ca acesta sa fie obligat la o politica moderata in raportul dintre estul si vestul tarii.

Daca Putin reuseste acest lucru, el va fi in stare sa apara in fata rusilor drept omul care a facut tot ceea ce era posibil pentru a pastra influenta Moscovei in Ucraina.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Vladimir Putin Rusia Ucraina control, #Putin control Moscova Ucraina Occident, #Putin control Rusia Ucraina Occident , #Rusia