Razboiul lui Putin: Minciunile din presa sunt doar inceputul

Miercuri, 12 August 2015, ora 18:11
8052 citiri
Razboiul lui Putin: Minciunile din presa sunt doar inceputul
Foto: Ziare.com

Cand zidul Berlinului a cazut, lumea intreaga s-a oprit si a inceput sa se gandeasca despre cum ar trebui explicat si promovat sistemul politic occidental si in Rusia, noteaza scriitoarea si jurnalista Anne Applebaum, laureata a premierului Pulitzer.

Propaganda si dezinformarea din blocul sovietic erau discreditate chiar la ele acasa. Liderul sovietic Mihail Gorbaciov chiar glumise la o conferinta de presa, cand primise o intrebare de la reporterul BBC: "Nu trebuie sa va raspund pentru ca deja stiti totul".

Jurnalistii din Rusia si alte tari ex-comuniste au incercat atunci sa copieze modelele occidentale de presa, isi aminteste Applebaum, intr-un editorial publicat in Newsweek.

UE vrea sa scoata artileria grea: Opriti propaganda rusa!

In lumea post-sovietica, jurnalistii occidentali nu mai erau priviti ca hiene ale nationalismului burghez, ci ca simbol al corectitudinii, decentei si al adevaralui.

Insa perioada de glorie a presei post-comuniste a fost un vis scurt, scrie laureata premiului Pulitzer. In tari precum Belarus si republicile ex-sovietice din Asia Centrala, autoritatile pur si simplu au preluat controlul asupra tuturor institutiilor de presa care contau. In Rusia, pluralismul a supravietuit timp de un deceniu, iar coruptia si interferenta patronilor de presa au patat, apoi au sters complet idealurile de la inceputul anilor 1990.

Milioane de cetateni europeni, cuceriti de propaganda Kremlinului: Occidentul nu face nimic?

Vladimir Putin nu a fost de acord - si pe buna dreptate - ca oligarhii sa controleze toata presa din Rusia. Acesta nu se gandea insa la independenta presei, iar ideea lui ca toate institutiile media se fie sub controlul statului, deci al acolitilor lui Putin, a inrautatit lucrurile. Occidentul nu parea sa fie ingrijorat de fragilitatea presei din tarile din Europa de Est.

Propaganda Moscovei se intensifica in R.Moldova. Sputnik si-a facut portal la Chisinau

Fara o baza de finantare, o mare parte din media din tari precum Polonia, Cehia sau statele baltice a inceput sa fie supusa acelorasi presiuni comerciale precum tarile din fostul bloc sovietic.

Intre timp, ideea ca regimul lui Putin ar putea purta un razboi eficient de propaganda impotriva Occidentului a fost primita cu scepticism, atat de factorii de decizie, cat si de specialistii media. Ce ar putea sa spuna Kremlinul, incat sa aiba un impact atat de puternic in randul consumatorilor de presa occidentala sau in randul celor care citesc presa din Europa centrala? De ce ar crede cineva minciunile transmise de propaganda rusa?

Prima parte a raspunsului, scrie autoarea, se rezuma la doua litere: RT. Luata peste picior initial pentru linia neindemanatica pro-Kremlin, statia cunoscuta odata sub numele Russia Today s-a transformat intr-o arma de propaganda sofisticata, care transmite in mai multe limbi si nu se concentreaza pe laude la adresa lui Putin, ci pe discreditarea Occidentului.

Uniunea Europeana contracareaza propaganda Rusiei, care vrea sa-i strapunga flancul estic

Applebaum noteaza ca, la suprafata, RT arata ca orice canal de televiziune. Prezentatorii vorbesc impecabil in limbi straine (engleza sau germana), iar continutul este un amestec viu, intre polemici si scandal.

Luate individual, cele mai multe elemente RT ar putea la fel de bine sa fie inserate la o televiziune occidentala: povesti ingrozitoare despre focarele de boli si dezastre; "dezvaluiri" despre ipocrizie, coruptie si abuz de putere; rapoarte despre perspectivele sumbre pentru economia mondiala.

Dar RT este foarte selectiv. Prezinta scandalurile, dar nu si eforturile depuse pentru a le rezolva. Potrivit lui Applebaum, canalul rus omite in acoperirea evenimentelor caracteristica cea mai importanta a democratiilor occidentale: contestarea.

Lucrurile nu merg bine tot timpul, dar in sistemul occidental de guvernare ai o sansa pentru a-ti face dreptate: poti sa te plangi celor care te reprezinta, poti da in judecata pe cei care ti-au gresit (inclusiv Guvernul), pot fi lansate campanii publice si, in cele din urma, oamenii au de ales cand merg la vot.

Desigur sistemul occidental nu este perfect, insa are tribunale independente si oficiali alesi. Nici unul dintre aceste lucruri nu exista in Rusia lui Putin.

Prin evidentierea in mod sistematic a problemelor Occidentului si ignorand deficientele mult mai mari din Rusia, RT promoveaza energic ideea ca adevarul este relativ si faptele sunt elastice.

Doar o mica piatra din imperiul de dezinformare

Dar RT este doar o mica parte din imperiul de dezinformare al Rusiei. Al doilea pilon este sistemul de "fabrici de trolli". La 11 septembrie anul trecut, sute de conturi de Twitter au inceput sa distribuie stiri despre o explozie chimica majora in St. Mary Parish, Louisiana. Nu avusese loc nicio explozie, insa in asa-zisele stiri erau citati si martori oculari.

Propaganda rusa in Romania are efecte? Ce spun sociologii

Aceasta nu a fost o farsa elaborata, subliniaza autoarea. A fost un exercitiu atent planificat, care implica site-uri clonate, mesaje text false, un videoclip trucat de pe YouTube si sute de conturi de social-media care apartin trollilor de la Kremlin. Alte relatari similare, despre un focar Ebola si un schimb de focuri intre politisti, au urmat in saptamanile ulterioare.

Razboiul hibrid

Acest tip de dezinformare este deja o parte centrala a ceea ce analistii militari numesc "razboi hibrid" si acesta este modul in care Rusia functioneaza in Ucraina, puncteaza Anne Applebaum.

Acelasi lucru se incearca si in statele din prima linie din Europa Centrala, precum si tarile presupus inexpugnabile din Europa de Vest si America de Nord.

Deocamdata, povestile false, site-urile web trucate si "expertii" fictivi sunt un fenomen usor de combatut in tarile occidentale mai mari. In tarile mai mici, insa, unde presa este usor de manipulat, falsii experti creeaza agenda zilei si formeaza parerea publicului care poate schimba rezultatul alegerilor.

Actualul presedinte ceh a fost ales cu ajutor financiar venit direct de la Lukoil, o companie ruseasca, precum si cu sprijinul unor site-uri pro-ruse, scrie autoarea. In Bulgaria, un oligarh rus incearca sa cumpere un post de televiziune major. Chiar si in Franta, sprijinul financiar rusesc pentru extrema dreapta face parte dintr-un efort concertat pentru a schimba rezultatul alegerilor intr-o tara europeana importanta.

Tardiv, guvernele occidentale au inceput sa ia in serios aceasta amenintare. NATO are un centru de excelenta pentru "comunicatii strategice" (de exemplu, informatii de razboi) in Riga, capitala Letoniei. Marea Britanie si-a reluat eforturile de a combate propaganda militara infiintand o unitate, Brigada 77, care cuprinde 1.500 de soldati cu experienta in social-media. Si Departamentul de Stat din SUA incepe sa ia masuri pentru a combate propaganda Moscovei.

Dar aceste eforturi sunt mici in fata a ceea ce, cu timpul, va deveni o provocare uriasa nu numai din partea Rusiei, ci si din partea Chinei ori a Iranului, care cauta sa manipuleze opinia publica occidentala.

Intr-o lume in care social-media poate deveni o arma de dezinformare si jurnalistii pot fi legati la ochi de asa-zisii experti, avem nevoie de noi metode, nu numai de combatere a dezinformarii, dar si de identificare a acesteia, intelegand si explicand modul in care functioneaza propaganda, mai scrie laureata Pulitzerului. In lunile urmatoare, Centrul de Analiza Politica Europeana spera sa inceapa acest proces anevoios.

Oficial britanic despre atacul armat de la Moscova: ”Avem foarte puţină încredere în tot ceea ce spune guvernul rus / Statul Islamic ucide în cel mai oribil mod”
Oficial britanic despre atacul armat de la Moscova: ”Avem foarte puţină încredere în tot ceea ce spune guvernul rus / Statul Islamic ucide în cel mai oribil mod”
Cancelarul Trezoreriei Jeremy Hunt spune că Marea Britanie are "foarte puţină încredere" în declaraţiile Rusiei cu privire la atacul de la sala de concerte din Moscova, acuzând-o că a creat...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#propaganda Rusia, #junalisti dezinformare Rusia , #Rusia