Replica Rusiei: Sistemele antiracheta din Romania, o incalcare a tratatului nuclear

Joi, 31 Iulie 2014, ora 10:35
3795 citiri
Replica Rusiei: Sistemele antiracheta din Romania, o incalcare a tratatului nuclear

Acuzatiile Statelor Unite privind incalcarea de catre Rusia a Tratatului fortelor nucleare intermediare sunt lipsite de fundament, considera Ministerul rus de Externe, precizand ca sistemele antiracheta care urmeaza sa fie instalate in Romania si Polonia ar putea fi o incalcare directa a Acordului.

Rusia a incalcat un tratat nuclear

Declaratiile oficialilor americani conform carora Rusia a incalcat Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF) sunt lipsite de fundament, a comunicat miercuri Ministerul rus de Externe, citat de Itar-Tass.

SUA fac acuzatii grave: Rusia a incalcat un tratat nuclear

"Acuzatiile sunt lipsite de fundament, la fel ca toate celelalte acuzatii facute in ultima vreme de Washington la adresa Moscovei", precizeaza diplomatia rusa.

"Avem multe nemultumiri fata de Statele Unite privind acest tratat. Acestea se refera la rachetele care au caracteristici tehnice similare cu cele ale rachetelor cu raza scurta si lunga de actiune si in legatura cu fabricarea de catre americani a avioanelor militare fara pilot, care intra in mod clar, conform tratatului, la categoria rachete de croaziera", adauga Ministerul rus de Externe.

Sistemele de tip MK 41 cu lansare verticala (echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) au fost in centrul atentiei in ultima perioada, in contextul in care Statele Unite intentioneaza sa le instaleze in Polonia si Romania in cadrul sistemului antibalistic, explica Ministerul rus de Externe. "Aceste sisteme pot lansa rachete de croaziera cu raza medie, iar versiunea terestra poate fi fi considerata o incalcare directa a Tratatului INF", subliniaza Moscova.

Statele Unite au indemnat marti Rusia sa distruga armamentul interzis prin acordurile ratificate de Moscova, denuntand incalcarea de catre partea rusa a Tratatului fortelor nucleare intermediare, datand din anul 1987.

"Cerem Rusiei sa respecte obligatiile asumate prin acest tratat, sa elimine armamentul interzis si sa demonstreze acest lucru", a declarat Jennifer Psaki, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american. "Este o problema foarte grava" si a fost evocata in trecut intre Washington si Moscova, a precizat Psaki.

"Este un subiect care merita atentia presedintilor Statelor Unite si Rusiei", a afirmat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Casei Albe.

Acordul Fortelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA si URSS in 1987 si intrat in vigoare pe 1 iunie 1988, obliga ambele parti sa distruga toate rachetele balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri.

Rusia este acuzata ca a testat o racheta cu raza de actiune de circa 1.000 de kilometri, dar care, modificata, poate atinge distanta de 2.000-3.000 de kilometri.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Rusia scut antiracheta, #Rusia acuza Romania scut, #scut romana tratat INF , #Rusia
Comentarii