Revolutia alba de la Moscova, dupa revolutia portocalie de la Kiev

Sambata, 11 Februarie 2012, ora 19:30
3799 citiri
Revolutia alba de la Moscova, dupa revolutia portocalie de la Kiev
foto google

Ca si la Bucuresti, in Piata Univesitatii, moscovitii au infruntat gerul napraznic si Crivatul salbatic, ca sa iasa in strada si sa-si exprime pasurile.

Acolo, sunt incomparabil mai multi decat la noi, dar starea de spirit are o oarecare asemanare: fiecare isi spune pasul lui, fiecare doreste altceva, iar daca ar fi sa gasim totusi un numitor comun, observam ca multi se indreapta impotriva presedintelui.

Doua revolutii pasnice

Un articol publicat recent in Project syndicate numeste miscarea de strada din capitala rusa "revolutia alba" si incearca sa faca o comparatie nu cu modesta noastra manifestatie bucuresteana, ci cu "revolutia portocalie", care a facut multa vreme valva in Ucraina, la timpul sau.

Desi sunt mari diferentele dintre cele doua fenomene, unele criterii le apropie. Ambele sunt expresia clasei de mijloc, care reactioneaza, nemultumita, impotriva coruptiei si a lipsei de autoritate a legii.

In plus, contrar primaverilor arabe, revolutia alba de la Moscova, ca si cea portocalie de la Kiev, se manifesta fara violente. Ele n-au fost declansate de crize economice sau sociale. Le-a declansat revolta impotriva inechitatii si nedreptatii.

Ca dovada sta faptul ca, in 2004, Ucraina se afla in plin avant, cu o crestere economica de 12%, iar Rusia a inregistrat, de asemenea, in condiile grele ale anului 2011, o crestere a PIB de 4,3%.

Diferentele trebuiesc cautate in alta parte. Ucraina este o tara divizata intre rusofoni si vorbitorii de limba ucraineana, ceea ce a facut ca cerintele opozitiei sa fie de ordin politic si al drepturilor civile.

Reusita ei initala a avut la baza aspectul pasnic, rabdarea manifestantilor si intelepciunea celor care li s-au alaturat. Esecul ei final a inceput in momentul cand portocaliii s-au lasat antrenati de euforia periculoasa a succeselor si de un orgoliu inadmis in momente de cumpana.

Schimbarea prinde bine

In mod automat, s-a adancit falia, si asa adanca, generata de coruptie si de autoritarism. Falia exista si in Rusia de astazi dar, pe de o parte, manifestantii nu sunt in situatia de a sarbatori victorii, iar pe de alta parte, experienta de la Kiev este o invatatura de minte usor de tinut minte.

De altfel, este sigur ca viitorul castigator al alegerilor in Rusia, oricare ar fi el, nu va face eroarea lui Iuscenko, atunci cand a pornit sa strabata planeta in lung si-n lat, pentru a culege aplauze, in timp ce tara sa era inca dominata de haos.

Nici conflictul dintre presedintele Ucrainei si primul sau ministru, Iulia Timosenko, nu constituie un precedent posibil pentru viitorul Rusiei. Rusia are ocazia sa traga concluzii din insuccesul revolutiei portocalii de la Kiev, dar si din succesul "revolutiei trandafirii" din Georgia anului 2003 (dar si din Estonia), unde aproape intreaga echipa a fost schimbata cu persoane mai tinere.

O asemenea schimbare genereaza increderea populatiei, dar contribuie si la ruperea legaturilor subterane dintre potentatii tarii si profitorii de pana acum.

O cauza dreapta nu duce neaparat la victorie

Marea eroare a revolutiei portocalii de la Kiev a constat fara indoiala in masurile de reprivatizare si chiar renationalizare, hotarate pompieristic si, dupa multa tevatura, ajunse imposibil de aplicat, din lipsa de legislatie.

Dupa ce, timp ce sase luni, aceasta problema a fost tatonata sub toate aspectele, s-a ajuns, in cele din urma, la reprivatizarea unei singure intreprinderi, Krivoistal, dar, intre timp, coalitia portocalie si-a dovedit public incapacitatea de decizie.

Si Rusia este tentata sa actioneze in directia reprivatizarii sau renationalizarii, dar aici legislatia este mai putin labila si n-ar fi de prevazut ca, din aceasta cauza, sa se produca haos. Dimpotriva, legislaia va permite introducerea unui impozit funciar corespunzator si urmarirea judiciara a persoanelor corupte.

In plus, Rusia este o tara cu mari resurse, care vor permite statului sa tina sub control economia mai sigur decat a facut-o Ucraina. Conform Freedom House, dintre exportatorii de petrol ai lumii, numai opt state, plus Singapore, sunt mai bogate decat Federatia Rusa.

Revenind la revolutia portocalie de la Kiev, ar fi incorect sa spunem ca ea ar fi fost o eroare, dar o cauza justa nu duce neaparat la victorie.

Rusia va avea de castigat, daca actorii revolutiei albe de la Moscova vor tine seama de aceasta realitate, ceea ce este valabil pentru orice alta revolutie sezoniera din lume.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#revolutia alba Rusia, #manifestatii Rusia, #manifestatii protest Moscova , #Rusia