Ria Novosti: Razboiul Rece s-a incheiat, dar exista viata dupa moarte

Vineri, 02 Octombrie 2009, ora 14:20
2874 citiri
Ria Novosti: Razboiul Rece s-a incheiat, dar exista viata dupa moarte
Foto: Reuters

Razboiul Rece s-a incheiat demult, dar realitatea de astazi ne demonstreaza, in fiecare zi, ca spiritul glacial de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial nu a murit, cele care il resusciteaza fiind forte din cadrul NATO, care de fiecare data cand Cortina de Fier pare sa nu se mai vada, au grija sa o ridice din nou.

In speranta ca vor ingropa securea razboiului o data pentru totdeauna, politologii din 16 tari au facut un schimb de opinii pe marginea relatiilor dintre Rusia si Occident in cadrul Clubului international de discutii "Valdai", comenteaza Ria Novosti.

Exista probleme si directii de activitate in care Occidentul si Rusia au interese comune. Este vorba, intre altele, de Afganistan si de lupta impotriva terorismului si pirateriei. La Bruxelles, seful Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militara, Mihail Dmitriev, a vorbit pentru prima data colegilor din NATO despre posibilitatile colaborarii departamentului sau cu Alianta.

Potrivit lui Dmitri Rogozin, acest pas poate poate fi perceput ca inca o idee inovatoare in dialogul dintre Moscova si Bruxelles. "In prezent, noi trecem de la demagogia politica, care, din pacate, a insotit pana acum toata activitatea Consiliului Rusia-NATO, la discutia profesionistilor.

Prin urmare, vom ridica puternic 'capitalizarea' cooperarii Rusia-NATO, pentru ca apoi sa nu fim ispititi sa luam o hotarare pripita", a spus Dmitri Rogozin.

La Bruxelles s-a discutat si posibilitatea stabilirii unui control comun asupra exportului de arme in zonele instabile si s-a remarcat si perspectiva cooperarii tehnico-militara intre Rusia si NATO.

Intre altele, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a mentionat ca partile trebuie sa faca o trecere in vedere comuna a pericolelor si sfidarilor, lucru care va conferi legaturilor lor un puternic rasunet politic.

In urma discutiilor din cadrul grupului Valdai s-a ajuns la concluzia ca relatiile dintre Rusia si NATO pot fi ridicate la un nou nivel calitativ, opinie exprimata de ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, dupa incheierea reuniunii Consiliului Rusia-NATO la nivel de ambasadori, care a avut loc la Bruxelles.

Rogozin a remarcat ca unul dintre cele mai importante rezultate ale intalnirii este pozitia pozitiva a noului Secretar General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, in privinta intaririi relatiilor strategice cu Rusia.

"Pe 5 octombrie va avea loc o reuniune extraordinara la nivel de ambasadori, deoarece insusi Secretarul General s-a pronuntat nu doar pentru o colaborare strategica, ci si pentru concretizarea lucrurilor", a spus Dmitri Rogozin.

"Printre altele, domnul Rasmussen a propus ceea ce noi am propus de multiple ori, insa de fiecare data NATO a ramas surda si oarba vizavi de initiativele noastre si de-abia acum le percepe.

La vremea respectiva noi am propus efectuarea unei analize comune a amenintarilor intregului spatiu euroatlantic, pentru toate statele, inclusiv Rusia, UE, SUA, Canada. Scopul este de a ne convinge ca aceste amenintari sunt aceleasi pentru toti, iar divergentele, certurile si intrigile impotriva Rusiei inrautatesc situatia in ansamblu.

Nu exista nicio problema in spatiul Euroatlantic care poate fi rezolvata fara Rusia, mai ales impotriva ei. De aceea am auzit pentru prima data de la noul Secretar General declaratii lucide, care nu au nimic comun cu 'razboiul rece'. Asemenea declaratii poate ca nu vor fi pe placul tuturor membrilor NATO", a mai afirmat ambasadorul rus.

Valdai

Acest forum international la nivel de experti a fost infiintat in septembrie 2004 la initiativa Agentiei ruse de stiri "RIA Novosti", Consiliului pentru politica Externa si de Aparare, precum si a unor ziare si reviste. Denumirea clubului vine de la locul unde a avut loc prima reuniune a participantilor - lacul Valdai.

Formatul Clubului de discutii "Valdai" prevede organizarea cu regularitate de intalniri cu functionari publici, jurnalisti, politologi din diverse tari ale lumii in luna septembrie a fiecarui an.

In cadrul sedintelor clubului, participantii incearca sa explice evenimentele care au loc in Rusia, sa inteleaga in ce directie se dezvolta tara, sa presupuna ce se va intampla in viitorul apropiat. De data aceasta, tema principala este "Rusia-Occidentul: inapoi in viitor".

Programul clubului, ale carui lucrari incep in Iakutia (Siberia de Est), prevede intalniri cu membrii Guvernului rus si guvernelor regionale, de asemenea, cu liderii cercurilor de afaceri ale tarii. Se vor examina problemele dezarmarii nucleare, sfarsitului Razboiului Rece, elaborarea unui nou sistem de securitate europeana. Apoi membrii clubului se vor deplasa la Iaroslavl, oras situat in centrul partii europene a Rusiei, unde va avea loc conferinta internationala "Statul modern si securitatea globala".

"Asemenea intalniri informale si schimburi deschise de opinii sunt intotdeauna utile pentru totii participantii", a declarat politologul rus Veaceslav Nikonov.

"Niciodata nu astept nimic de la niciun forum, forumurile sunt doar un loc unde se realizeaza schimburi de opinii, iar oamenilor li se ofera sansa sa devina mai destepti. Sper ca actuala reuniune a Clubului Valdai, care prevede nu numai intalniri in Iakutia, ci si un numar mare de intalniri a membrilor clubului cu conducerea Federatiei Ruse in regiunea Iaroslavl, va contribui la largirea orizontului de intelegere a tuturor - si participantilor rusi, si celor straini", a mentionat Vaeceslav Nikonov.

Un statut aparte confera intalnirilor din cadrul Clubului de discutii "Valdai", traditionalele intrevederi ale participantilor cu presedintele si prim-ministrul Rusiei. De regula, in timpul discutiilor informale se dezbat probleme actuale si acute ale vietii internationale si politicii externe a Rusiei.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Rusia discutii Valdai Razboiul Rece, #interese relatii SUA Uniunea Sovietica , #Rusia