Romania nu recunoaste tratatul semnat de Rusia cu Abhazia: Caracter provocator si unilateral

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 15:17
2517 citiri
Romania nu recunoaste tratatul semnat de Rusia cu Abhazia: Caracter provocator si unilateral

Ministerul roman al Afacerilor Externe nu recunoaste documentul semnat intre Federatia Rusa si regiunea separatista georgiana Abhazia si considera ca asa-zisul "Tratat de alianta si parteneriat strategic" are un caracter provocator ce induce un risc de destabilizare la nivel regional.

Potrivit unui comunicat remis redactiei Ziare.com, MAE nu recunoaste asa-numitul "Tratat de Alianta si Parteneriat Strategic intre Federatia Rusa si Abhazia", semnat de presedintele Federatiei Ruse si liderul de facto abhaz, luni, la Soci.

"Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaste cadrul juridic in baza caruia a fost realizata semnarea acestui tratat si subliniaza faptul ca, in conditiile in care regiunile separatiste Abhazia si Tskhinvali/Osetia de Sud sunt parte integranta a Georgiei, niciun tratat incheiat intre Federatia Rusa si autoritatile de facto ale unei regiuni separatiste nu poate fi recunoscut drept legal.

MAE condamna semnarea acestui asa-numit 'tratat' care, prin caracterul sau provocator si unilateral induce un risc suplimentar de destabilizare la nivel regional si la adresa securitatii", se arata in documentul citat.

In plus, Ministerul Afacerilor Externe reitereaza "sprijinul ferm pentru solutionarea pe cale pasnica, negociata a conflictelor prelungite din Georgia, cu respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale Georgiei, in cadrul granitelor sale recunoscute pe plan international".

Rusia, o noua anexare? Pe unde isi mai baga Moscova coada

Rusia si Abhazia, o republica separatista georgiana, au semnat luni un acord de alianta si parteneriat strategic, a anuntat Kremlinul intr-un comunicat, spre nemultumirea Georgiei, care a denuntat "anexarea" unei parti din teritoriul sau.

Acordul prevede "o cooperare mai stransa intre Rusia si Abhazia in domeniile social, economic si umanitar, dar si in probleme de politica externa, aparare si securitate".

Rusia va avea baze militare in Abhazia si Osetia de Sud

In 2015, Rusia va acorda Abhaziei cinci miliarde de ruble (268 de milioane de euro) in cadrul implementarii acestui acord, care prevede, in special, crearea unei forte de aparare comune si un spatiu comun socio-economic.

Abhazia, un mic teritoriu de la frontiera Georgiei cu Rusia, care se invecineaza cu Marea Neagra, situat la poalele lantului muntos Caucaz, si-a declarat independenta, iar Rusia a aparat-o intr-un razboi cu fortele georgiene, la inceputul anilor '90.

Rusia, care sprijina de asemenea Osetia de Sud, o alta regiune separatista georgiana situata la frontiera sa, a recunoscut independenta acestor doua teritorii la capatul unui scurt razboi care a opus-o Georgiei in august 2008.

NATO si Uniunea Europeana au condamnat, luni seara, acest acord, care "compromite eforturile in curs pentru stabilizarea situatiei de securitate in regiune", potrivit noului Reprezenant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#MAE tratat Rusia Abhazia, #MAE Abhazia condamnare , #Rusia
Comentarii