Rusia a reluat exporturile de grau catre Turcia, in ciuda tensiunilor dintre cele doua tari

Joi, 24 Decembrie 2015, ora 18:36
2998 citiri
Rusia a reluat exporturile de grau catre Turcia, in ciuda tensiunilor dintre cele doua tari
Foto: themoscowtimes.com

Exportatorii rusi de grau au reluat afacerile cu clientii lor turci, dupa o scurta pauza provocata de deteriorarea relatiilor dintre cele doua state, sustin analistii si traderii consultati de Reuters.

Turcia este cel mai mare cumparator de grau rusesc. Totusi, traderii din ambele tari se tem ca pe viitor exista riscul ca Rusia sa restranga exporturile de cereale spre Turcia sau ca Ankara sa limiteze noile acorduri cu Moscova, pe fondul escaladarii tensiunilor dintre cele doua tari, dupa doborarea unui avion militar rusesc de catre aviatia turca.

In urma acestui eveniment, traderii din Turcia si Rusia (care este unul dintre cei mai mari exportatori de grau din lume) nu au mai semnat noi contracte, din cauza temerilor ca Moscova ar putea suspenda exporturile de grau sau Ankara ar putea reduce cantitatile achizitionate. Insa, nu au fost impuse astfel de masuri, iar afacerile au revenit la normal, sustin analistii si traderii.

Temerile privind posibila intrerupere a livrarilor catre piata turca, care existau la sfarsitul lunii noiembrie si inceputul lunii decembrie, nu s-au materializat, a afirmat Andrey Sizov, director la compania de consultanta agricola SovEcon.

Referindu-se la cumparatorii din Turcia, un trader din Moscova a dat asigurari ca nu exista probleme si acestia achizitioneaza grau rusesc. Un alt trader rus a afirmat ca s-au reluat tranzactiile si pana acum nu au fost impuse restrictii oficiale din partea autoritatilor de la Moscova.

Un consultant a anuntat ca traderii din Turcia semneaza acum noi contracte cu furnizorii din Rusia.

Reprezentantii Rosselkhoznadzor (Autoritatea Federala Sanitar-Veterinara din Rusia) nu au comentat informatia. Luna aceasta, institutia a anuntat ca livrarile spre Turcia decurg normal.

Turcia continua sa achizitioneze grau rusesc, in conditiile in care cel provenit din Franta este mai scump, iar cel din Ucraina nu indeplineste cerintele turcesti privind calitatea, a explicat Arkady Zlochevsky, seful Grain Union, un grup non-guvernamental de lobby al fermierilor rusi.

Ankara a importat 1,7 milioane de tone de grau rusesc in perioada iulie-noiembrie, fiind al doilea cumparator de grau rusesc dupa Egipt.

Indiferent de modul in care va evolua situatia politica, exporturile de cereale rusesti spre Turcia vor scadea in lunile urmatoare din cauza unor factori sezonieri, a declarat recent Igor Pavensky, director la operatorul Rusagrotrans. Potrivit acestuia, exporturile de cereale rusesti prin porturile de la Marea Azov se reduc in lunile ianuarie si februarie din cauza temperaturilor scazute si, in mod normal, aproximativ doua treimi din exporturile de cereale spre Turcia se realizeaza in perioada iulie-decembrie.

Potrivit estimarilor lui Igor Pavensky, in perioada iulie - decembrie 2015, Rusia va livra Turciei o cantitate de 2,5 milioane tone de cereale, dintre care 500.000 de tone ar urma sa fie trimise in cursul acestei luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Rusia reluare export grau Turcia, #Rusia tensiuni Turcia avion doborat , #Rusia