Rusia acuza sanctiunile "draconice" ale americanilor, bazate pe "acuzatii fanteziste"

Joi, 09 August 2018, ora 12:38
3676 citiri
Rusia acuza sanctiunile "draconice" ale americanilor, bazate pe "acuzatii fanteziste"
Foto: Arhiva Pixabay

Ambasada Rusiei la Washington a catalogat drept "draconice" noile sanctiuni impuse de SUA in legatura cu cazul atacului neurotoxic comis in Marea Britanie, care l-a vizat pe fostul agent secret rus Serghei Skripal, adaugand ca aceste restrictii se bazeaza pe "acuzatii fanteziste".

"Pe data de 8 august 2018, adjunctul sefului misiunii noastre a fost informat de Departamentul de Stat despre noi sanctiuni 'draconice' impotriva Rusiei in legatura cu acuzatiile fanteziste de utilizare de catre 'Guvernul rus' a agentului neurotoxic 'Novichok' impotriva unui cetatean britanic, S. Skripal, si a fiicei sale.

Ne-am obisnuit sa nu primim niciun fel de dovezi", se afirma in comunicatul dat publicitatii de Ambasada Rusiei la Washington, preluat de agentia de stiri Tass.

"Partea americana a refuzat sa raspunda intrebarilor noastre ulterioare, sustinand ca informatiile sunt clasificate", au adaugat diplomatii rusi. "Cu toate acestea, ni s-a spus ca SUA au suficiente informatii pentru a concluziona ca 'Rusia este de vina'", se mai arata in comunicat.

Misiunea diplomatica rusa a mai transmis ca Moscova continua sa solicite o investigatie deschisa si transparenta in cazul Skripal.

"Statele Unite au stabilit, in virtutea Legii din 1991 privind controlul armelor chimice si biologice si eliminarii mijloacelor de razboi, ca Guvernul Federatiei Ruse a utilizat arme chimice sau biologice prin incalcarea legislatiei internationale sau a folosit arme chimice sau biologice letale impotriva propriilor cetateni", a declarat miercuri seara Heather Nauert, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat.

Administratia de la Washington va impune sanctiuni Rusiei, care vor intra in vigoare pe 22 august.

Marea Britanie si alte tari occidentale din cadrul NATO si Uniunii Europene au atribuit Rusiei atacul neurotoxic comis pe 4 martie in oraselul britanic Salisbury vizandu-l pe fostul agent secret rus Serghei Skripal si pe fiica acestuia, Iulia Skripal.

Cei doi si-au revenit in urma atacului, dar o femeie intoxicata in iulie cu aceeasi substanta a decedat.

Administratia Vladimir Putin a negat orice implicare in acest atac si a cerut dovezi concrete, propunand sa participe la investigatie. Moscova a acuzat Guvernul Theresa May de lipsa de transparenta privind starea celor doi cetateni rusi. Moscova a sugerat in mai multe randuri ca atacul ar putea fi o inscenare care ar avea obiectivul sanctionarii Rusiei.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Rusia caz Skripal, #cazul skripal, #SUA Rusia caz Skripal , #Rusia