Rusia acuza Turcia ca se pregateste sa intervina militar in Siria

Joi, 04 Februarie 2016, ora 20:56
3232 citiri
Rusia acuza Turcia ca se pregateste sa intervina militar in Siria
Foto: Facebook/Ministerul rus al Apararii

Moscova a afirmat joi ca are "motive serioase" sa creada ca Turcia pregateste o "interventie militara" in Siria (tara cu care se invecineaza), invocand in sprijinul afirmatiilor sale faptul ca Ankara a interzis la inceputul acestei saptamani survolarea spatiului sau aviatic de catre un avion de recunoastere rus.

"Avem motive serioase sa suspectam ca Turcia se pregateste in mod intensiv pentru o interventie militara pe teritoriul unui stat suveran: Siria", a afirmat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii al Federatiei Ruse, generalul Igor Konasenkov, intr-un comunicat, informeaza AFP.

Armata rusa "intregistreaza un numar crescut de semnale ce atesta faptul ca fortele armate turce se pregatesc in secret sa intreprinda operatiuni pe teritoriul sirian", potrivit generalului rus.

"Daca cineva de la Ankara crede ca interzicerea unui zbor de recunoastere rus va permite sa fie ascuns ceva, aceasta denota lipsa de profesionalism", a subliniat Konasenkov.

Contactat de AFP, Ministerul Afacerilor Externe al Turciei a refuzat sa comenteze in vreun fel acuzatiile formulate de Rusia.

Avion rusesc deasupra Turciei: Reactie prompta de la NATO

Cu toate acestea, autoritatile turce au confirmat anterior ca au interzis, "din ratiuni de securitate", un zbor de recunoastere rus prevazut sa aiba loc in perioada 1-5 februarie, in cadrul Tratatului "Cer deschis", ambele tari fiind semnatare ale acestuia. Tratatul prevede zboruri de control pentru a monitoriza obiectivele militare, in scopul mentinerii increderii reciproce.

Potrivit generalului Konasenkov, rusii trebuie de asemenea sa survoleze zonele de la frontiera Siriei, precum si aeroporturile unde sunt concentrate avioane ale NATO.

"Ministerul rus al Apararii vede in aceste actiuni ale Turciei un precedent periculos si o tentativa de a ascunde activitati militare ilegale la frontiera siriana. Astfel de decizii luate de un stat membru al NATO nu contribuie in niciun caz la intarirea securitatii si a increderii in Europa", a adaugat el, avertizand ca acest incident nu va ramane "fara raspuns".

De asemenea, generalul a afirmat din nou ca Rusia detine "dovezi incontestabile" privind tiruri ale artileriei turce asupra unor localitati siriene de langa frontiera, in nordul provinciei Lattakia.

El a acuzat Ankara ca inarmeaza pe la frontiera sa, sub acoperirea "convoaielor umanitare", grupuri de combatanti in regiunile siriene Alep si Idleb.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Rusia Turcia interventie Siria, #Turcia interventie militara Siria , #Rusia