Rusia aduce in Marea Baltica noi nave de razboi si rachete cu capacitate nucleara

Joi, 27 Octombrie 2016, ora 08:50
5385 citiri
Rusia aduce in Marea Baltica noi nave de razboi si rachete cu capacitate nucleara
Foto: Facebook/Ministry of Defence of the Russian Federation

Rusia isi modernizeaza puterea de foc a Flotei la Marea Baltica prin adaugarea unor nave de razboi dotate cu rachete de croaziera cu raza lunga de actiune, pentru a contracara consolidearea prezentei NATO in regiune.

Moscova nu a confirmat in mod oficial aceste informatii prezentate de presa rusa, susceptibile sa conduca la o amplificare a tensiunilor deja existente la Marea Baltica, in urma anexarii Crimeii in 2014, si sa alarmeze Polonia si Lituania care se invecineaza cu baza rusa.

Aceasta mobilizare are loc in contextul in care NATO planuieste cea mai ampla consolidare militara la frontierele ruse de la Razboiul Rece si pana in prezent, cu scopul de a descuraja o eventuala agresiune din partea Moscovei.

NATO muta strategic in fata amenintarii Rusiei: UK trimite avioane de lupta Typhoon in Romania

Cotidianul Izvestia a citat o sursa militara potrivit careia primele doua dintre cele cinci nave - Serpuhov si Zelenii Dol - au intrat deja in Marea Baltica si urmeaza sa faca parte din noua divizie din Kaliningrad, o enclava rusa in Europa, situata intre Polonia si Lituania.

Alta sursa la curent cu situatia a declarat pentru agentia de presa Interfax ca cele doua nave vor intra in Flota rusa la Marea Baltica in zilele urmatoare.

"Odata cu aparitia a doua nave de mici dimensiuni, inarmate cu rachete de croaziera de tip Kalibr, potentialul razei de actiune a Flotei va creste semnificativ in teatrul militar din nordul Europei", a declarat aceasta sursa pentru Interfax.

Ministerul rus al Apararii, care a anuntat luna aceasta ca doua nave se afla in drum spre Marea Mediterana, nu a raspuns unor solicitari din partea Reuters de a comenta.

Insa NATO si armata suedeza au confirmat ca doua nave de razboi au patruns in apele Marii Baltice.

"Forte navale NATO monitorizeaza aceasta activitate in apropierea frontierelor noastre", a declarat Dylan White, un purtator de cuvant al Aliantei Nord-Atlantice.

Corvetele din calasa Buian-M sunt inarmate cu rachete de croaziera de tip Kalibr pe care pot fi instalate focoase nucleare - cunoscute in terminologia NATO sub numele de cod Sizzler -, despre care armata rusa afirma ca au o raza de actiune de cel putin 1.500 de kilometri.

Unele versiuni ale rachetei pot fi dotate cu focoase nucleare, insa cele doua nave ar avea la bord rachete conventionale.

"Adaugarea unor rachete (de tip) Kalibr ar creste raza de actiune nu doar a Flotei la Marea Baltica, ci si a fortelor ruse din regiunea Marii Baltice, de cinci ori", a declarat Ben Nimmo, un analist in domeniul apararii de la Laboratorul pentru Cercetare Criminalistica Digitala din cadrul grupului de reflctie Atlantic Council, care a urmarit ruta navelor.

"Cele doua corvete de mici dimensiuni, cu rachetele lor moderne, cu capacitate nucleara, pot avea un impact disproportionat raportat la marimea Marii Baltice", a subliniat el.

Izvestia scrie ca Flota rusa la Marea Baltica probabil ca urmeaza sa primeasca, pana la sfarsitul lui 2020, inca trei asemenea nave de razboi, dotate cu acelasi tip de rachete.

Ministrul suedez al Apararii a declarat ca tara sa este ingrijorata de prezenta navelor de razboi pe Marea Baltica si a apreciat ca aceasta prezenta este susceptibila sa mentina la un nivel ridicat tensiunea in regiune.

"Este ingrijorator si nu este un lucru care sa ajute la reducerea tensiunilor in regiunea noastra", a declarat ministrul Peter Hultqvist pentru agentia suedeza de presa TT. "Acest lucru afecteaza toate tarile din jurul (Marii) Baltice", a apreciat el.

Si ministrul polonez al Apararii a catalogat aceasta mobilizare drept "un motiv evident de ingrijorare", potrivit agentiei de stiri PAP. "Mutarea unor asemenea nave in (Marea) Baltica schimba balanta de putere", a denuntat el.

Rusia a mutat, luna aceasta, rachete de tip Iskander, cu capacitate nucleara, in Kaliningrad. Lituania si Polonia au protestat fata de acest lucru.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Rusia nave Marea Baltica , #Rusia
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Uni' cu trupeți', alți' cu capacitatea... Și-ui-te-așa se-ntărâtă