Rusia are probleme cu datoriile regiunilor: Suma colosala ce ar trebui platita in 3 ani

Luni, 20 Iulie 2015, ora 17:25
4154 citiri
Rusia are probleme cu datoriile regiunilor: Suma colosala ce ar trebui platita in 3 ani
Foto: Kremlin

Presedintele rus Vladimir Putin trebuie sa scape de o capcana a datoriilor guvernelor regionale care s-au dublat in cinci ani la 2.400 miliarde de ruble (42 miliarde dolari), amplificand riscul ca in doi-trei ani sa aiba nevoie de fonduri de salvare de la bugetul federal, aflat deja in deficit.

Un exemplu poate fi regiunea Ciukotka, teritoriu separat de Alaska de o stramtoare, unde guvernul local a acumulat datorii echivalente cu 144% din venituri, cel mai ridicat nivel din Rusia, potrivit datelor Standard&Poor's citate de Bloomberg.

Regiuni pornind din Belgorod, de langa Ucraina, si pana la trei republici din nordul Caucazului provoaca la randul lor ingrijorare, cu datorii de peste 100%.

Razboiul din Ucraina, mai important decat criza datoriei din Grecia

Presedintele Putin trebuie sa detensioneze o situatie declansata in 2012, cand a decretat cresterea cheltuielilor sociale. Decizia a contribuit la dublarea datoriilor celor peste 80 de regiuni ale Rusiei la 2.400 de miliarde de ruble (42 miliarde dolari) in ultimii cinci ani.

Presiunea asupra finantelor autoritatilor regionale va ajunge la un nivel critic in urmatorii doi-trei ani, amplificand riscul de a avea nevoie de programe de salvare din partea guvernului federal, care a trecut la randul sau pe deficit din 2010, se arata intr-o analiza a S&P.

"Un default al unei regiuni mari ar putea bloca accesul pe piata al Ministerului de Finante. In prezent, guvernul federal are posibilitatea sa ajute regiunile. In trei ani ar putea fi resurse mai putine, in timp ce datoriile regiunilor ar putea fi mai mari, ceea ce ar provoca riscuri mai mari", a declarat Karen Vartapetov, director asociat la biroul S&P din Moscova.

Rusii au inventat bancomatul care-ti da bani pe datorie

Riscurile la care sunt expuse finantele regiunilor cresc semnificativ, in conditiile in care sanctiunile occidentale legate de criza ucraineana limiteaza accesul pe piata de capital, obligand autoritatile locale sa finanteze cheltuielile sociale cu imprumuturi bancare mai scumpe.

"Regiunile se confrunta cu o probabilitate tot mai mare de default. Cel putin un guvern regional a amanat plata principalului unui imprumut bancar in primul trimestru", a avertizat S&P in luna iunie.

Rusia anunta ca va livra gaze Ucrainei in aprilie, indiferent de plata datoriilor

Administratiile locale inregistreaza un deficit de 625 de miliarde de ruble, in crestere cu 42% fata de 2014, potrivit S&P.

Un raport realizat de Scoala Superioara de Economie din Moscova arata ca 75 de regiuni din Rusia au inregistrat deficit bugetar anul trecut.

Autoritatile de la Moscova vor sa reduca criza prin sustinerea regiunilor sa inlocuiasca obligatiunile si creditele comerciale cu imprumuturi subventionate de guvernul federal, cu o dobanda anuala de 0,1%.

Rusia va aloca in acest scop 310 miliarde de ruble, in 2015, potrivit premierului Dmitri Medvedev, care a sustinut si conversia unor datorii in valuta in ruble.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Rusia datorii regiuni, #Putin plata datorii regiuni , #Rusia