Rusia cere ca granita dintre Turcia si Siria sa fie inchisa

Marti, 01 Martie 2016, ora 18:28
2924 citiri
Rusia cere ca granita dintre Turcia si Siria sa fie inchisa
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a cerut, marti, inchiderea frontierei turco-siriene pentru a taia caile de aprovizionare a "teroristilor", inclusiv prin intermediul convoaielor umanitare.

"Nu exista loc pentru teroristi si extremisti, nici in acordurile de incetare a focului, nici intr-un proces de reglementare politica", a declarat Lavrov in fata Consiliului drepturilor omului al ONU de la Geneva, relateaza AFP.

"O sarcina foarte speciala consta in taierea aprovizionarii teroristilor din exterior. Pentru a ajunge la acest lucru, este important sa inchidem frontiera intre Siria si Turcia, pentru ca pe aici aceste bande primesc arme, inclusiv prin intermediul convoaielor umanitare", a afirmat el.

Seful diplomatiei ruse a subliniat ca o "infrangere masiva a Statului Islamic si a Frontului Al-Nosra (ramura siriana a Al-Qaida) este o conditie prealabila si necesara pentru a apara drepturile populatiei siriene care a suferit prea mult".

Putin, despre teroristii din Siria: Destabilizeaza regiuni, racoleaza din multe tari

"Ameliorarea situatiei umanitare in Siria este una dintre prioritatile-cheie ale ONU', a adaugat el. 'Totusi, rezolvarea problemelor umanitare si restabilirea pacii distruse de razboi nu vor fi posibile decat prin aplicarea unei incetari a focului durabile si instituirea unui dialog intersirian privind viitorul tarii, care trebuie decis de sirienii insisi, fara ingerinte externe", a mai spus Lavrov.

Luni, echipe ale ONU au transportat ajutor umanitar intr-unul dintre satele asediate din Siria, pentru prima data de la inceperea aplicarii armistitiului intre regim si rebeli, in general respectat in ciuda catorva acuzatii de incalcare.

Acordul de incetare a ostilitatilor a fost negociat si incheiat, cu sustinerea ONU, de Moscova si Washington.

Cu prilejul unei intalniri de marti dimineata de la Geneva, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-a multumit lui Serghei Lavrov pentru "rolul sau important in progresele realizate recent in chestiunea siriana", se mentioneaza intr-un comunicat. Cei doi oficiali au convenit asupra "importantei realizarii urgente de progrese, a aplicarii simultane a acordului de incetare a ostilitatilor, livrarii de ajutor umanitar vital pentru civili si reintoarcerii la negocierile politice", a adaugat documentul citat.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Rusia granita Siria Turcia, #granita Siria Turcia, #inchidere granita Siria Turcia , #Rusia