Rusia critica Romania, extinderea NATO si inarmarea Ucrainei

Sambata, 28 Martie 2015, ora 12:26
10373 citiri
Rusia critica Romania, extinderea NATO si inarmarea Ucrainei
Foto: Arhiva (Nasul TV)

Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Oleg Malginov, sustine ca nu mai exista contacte active la nivel politic cu Romania, lucru "regretabil", critica extinderea NATO catre est si subliniaza inca o data ca tara sa crede ca scutul de la Deveselu este "o provocare si o amenintare".

"Intensitatea relatiilor dintre tarile noastre nu e la fel de ridicata ca inainte. De fapt, nu mai avem contacte active la nivel politic. Avem un schimb de anumite scrisori, felicitari si asa mai departe, dar la nivel politic nu avem contacte.

Ceea ce e regretabil, deoarece, acum circa un an si jumatate, aveam planuri destul de bune cu privire la extinderea relatiilor noastre in multe domenii, in sfera politica, economica, culturala, educationala etc.

Am avut proiecte de acorduri in anumite sfere care ar putea fi benefice atat pentru Romania, cat si pentru Federatia Rusa, deci nu sunt anulate. Sper", a declarat ambasadorul rus intr-un interviu acordat sambata Agerpres.

In schimb, spune acesta, exista "relatii destul de active" cu "Ministerul de Externe, cu Administratia, cu Executivul, cu reprezentanti ai societatii civile si cu altii".

"Avem contacte printre operatori economici. Relatiile noastre in economie sunt inca destul de active. Speram sa nu obtinem rezultate foarte slabe in 2015, dar 2014 nu a fost rau, nivelul schimburilor comerciale a fost acelasi cu cel inregistrat in anii precedenti", a mai adaugat acesta, subliniind ca "exporturile romanesti catre Federatia Rusa sunt in crestere", in ciuda sanctiunilor impuse de Uniunea Europeana.

"Sanctiunile sunt ale dumneavoastra, nu ale noastre. Din cate inteleg, aceste asa-zise sanctiuni nu acopera toate domeniile", a precizat acesta, dand ca exemplu fabrica Dacia, exporturile de mobila sau medicamente.

Extinderea NATO, o preocupare

Ambasadorul rus a vorbit in interviul acordat Agerpres si despre exercitiile militare vaste efectuate de NATO in Marea Neagra.

"In primul rand, as vrea sa spun ca noi am recunoscut faptul ca NATO, asa cum este, e un actor important in cadrul relatiilor internationale si am stabilit relatii cu NATO cu multa vreme in urma.

Aceste relatii au fost imbunatatite prin crearea Consiliului Federatia Rusa - NATO. Dar am fost mereu preocupati si am exprimat acest lucru deschis, nu de NATO ca organizatie, si as vrea sa subliniez acest lucru, nu de NATO ca organizatie, dar de extinderea structurii militare NATO catre est, structura militara care este foarte aproape de Federatia Rusa.

Acest lucru nu a fost in conformitate cu intelegerea la care s-a ajuns intre NATO si Federatia Rusa la inceputul acestei noi faze a relatiilor. Si am aratat acest lucru, dar preocuparile noastre nu au fost luate in consideratie. (...) Din pacate, anumiti pasi facuti de NATO sau de cele mai importante state membre au fost contraproductivi, indreptati catre distrugerea acestui principiu si securitatea Federatiei Ruse a fost periclitata", a subliniat, printre altele, Oleg Malginov.

Diplomatul a mai afirmat ca "va sosi un moment in care capitalele vestice vor fi nevoite sa inteleaga faptul ca trebuie sa reluam un dialog normal".

"In caz contrar, acest gen de intariri militare va aduce amenintari suplimentare in regiune", a mai subliniat Malginov.

Scutul de la Deveselu, o provocare si o amenintare

In context, ambasadorul rus a vorbit si despre scutul antiracheta de la Deveselu.

"Avem o abordare diferita a acestei chestiuni fata de Bucuresti. Vedeti, eu am auzit de multe ori si noi am auzit de multe ori ca e un sistem pur defensiv. Bine, sa spunem ca asa e. Dar, acum 40 de ani, politicienii si planificatorii militari ai timpului si-au dat seama ca e o legatura puternica intre armele defensive si cele ofensive. (...)

Cu privire la armamentele strategice, nu se poate spune ca o arma este doar defensiva, iar alta doar ofensiva. Cand vorbim despre strategie, despre componentele echilibrului fortelor militare, vorbim de potentialul militar. As spune ca nu este vorba de forte, ci de potential, iar apararea antiracheta face parte din potential, care include totul, atat partea ofensiva, cat si cea defensiva.

Prin urmare, in ceea ce ne priveste, consideram asta ca fiind o provocare si o amenintare, pentru ca potentialul militar al tarilor e crescut in detrimentul potentialului Federatiei Ruse", a declarat ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti.

Acesta a subliniat inca o data ca Moscova are o "parere diferita" fata de Bucuresti.

"Ma aflu aici sa expun si acest punct de vedere autoritatilor, sa spun ca noi nu suntem de acord cu acest lucru.

Am propus discutii pe marginea acestui subiect. Acum trei ani, a avut loc o conferinta mare la Moscova, cu specialisti care se ocupa de sisteme antiracheta, de rachete, de toate aceste lucruri. Au participat si multi specialisti si militari din numeroase tari. Vom organiza aceasta conferinta si in acest an.

Dar reprezentantii tarilor NATO nu participa la nivel politic. E pacat, pentru ca am putea continua discutiile care au inceput acum cativa ani. Nu au fost foarte constructive, dar cel putin s-a ajuns la un anumit nivel de intelegere la momentul respectiv. Este o problema, considerata destul de grava in Federatia Rusa", a mai declarat Oleg Malginov.

Acesta a tinut sa atraga atentia asupra ministrului de Externe roman, Bogdan Aurescu.

"Sincer vorbind, nu am auzit pe nimeni discutand activ despre dezvoltarea unui scut antiracheta in legatura doar cu situatia din Orientul Mijlociu.

Chiar saptamana aceasta (miercuri - n.red.) a avut loc, din cate am inteles, o conferinta in Marea Britanie, unde a participat ministrul de Externe, domnul Aurescu, iar tema acesteia a fost, poate ca nu o voi spune exact, 'Scutul Antiracheta si Relatiile cu Federatia Rusa'. Nu relatiile cu tarile din Orientul Mijlociu, ci relatiile cu Federatia Rusa.

Pare ca toata lumea intelege ce inseamna, dar fiecare spune altceva in public. Sa o lasam asa. Incerc sa exprim pozitia, abordarea Federatiei Ruse, care e serioasa si avem motive de ingrijorare. Sa nu ascundem acest lucru", a subliniat diplomatul.

Cel mai prost scenariu pentru Ucraina

In ceea ce priveste inarmarea Ucrainei, in conditiile in care presedintele Porosenko a declarat ca exista 11 tari care au contracte pentru livrarea de arme defensive Ucrainei, Oleg Malginov a afirmat: "E liber sa aiba aceste contracte".

"Nu a specificat care sunt tarile respective, nu a specificat cine va plati pentru asta, de unde va lua banii, din credite FMI, din credite de la alte state europene, nu stiu. Dar, cum am spus, un transfer masiv de armament spre Kiev, fara implementarea Acordului de la Minsk, inseamna ca se doreste intarirea armatei sau autoritatii pentru a zdrobi populatia din estul tarii, cu forta. Va fi cel mai prost scenariu posibil, care va destabiliza Ucraina si mai mult", a avertizat diplomatul rus.

Conflictul din Transnistria

Acesta a vorbit pe larg si despre situatia Republicii Moldova, inclusiv despre conflictul inghetat din Transnistria.

"Presedintele ucrainean Porosenko a folosit cuvantul 'a dezgheta', care in rusa are mai multe conotatii. Unul dintre ele este 'sa incingi'. Deci, daca dorinta presedintelui ucrainean, pronuntata in prezenta presedintelui roman, este de a incinge situatia de acolo, e foarte greu de acceptat. (...)

Cata vreme am fost aici am auzit de la liderii politici din Romania, public, si in discutiile cu mine, ca sustin formatul 5+2, ca doresc ca el sa fie mai activ, mai orientat catre rezultate. Asadar asta nu inteleg, nu stiu ce a fost in spatele acestei declaratii si sper ca pozitia Bucurestiului nu s-a schimbat si continua sa sprijine formatul 5+2", a mai spus diplomatul rus.

Victoria din Al Doilea Razboi Mondial, sarbatorita in Romania

Intrebat care sunt cele mai importante proiecte desfasurate de catre Ambasada rusa in Romania pe langa activitatea diplomatica obisnuita, Oleg Malginov a atras atentia asupra faptului ca anul aceste se aniverseaza 70 de ani de la victoria in Al Doilea Razboi Mondial.

"Ambasada planuieste destul de multe aici, in Romania, pentru a sarbatori aceasta data. Suntem in contact cu autoritatile, suntem in contact cu asociatiile veteranilor, suntem in contact cu Oficiul National pentru Cultul Eroilor, cu autoritatile locale, cu organizatii non-guvernamentale. Planuim sa vizitam multe locuri unde au fost inmormantati soldati sovietici, de varii nationalitati, ce au murit aici pentru libertatea Romaniei. Stiti ca avem mai mult de 250 de locuri unde au fost inmormantati soldati sovietici si nu este o lista exhaustiva. Stim ca sunt mai multe locuri, le cautam. (...)

Avem un proiect de a publica memorii ale soldatilor romani care au incheiat razboiul luptand impotriva germanilor alaturi de soldati sovietici, cu soldati rusi, desi incepusera razboiul in alta tabara - da, nu este atat de simplu - si speram ca acesta va fi un eveniment ce va aduce tinerei generatii o intelegere mai detaliata a acelei perioade ce s-a incheiat acum 70 de ani.

Am fost surprins ca in ultimul an autoritatile de aici au incercat sa evite sa mentioneze ca am fost impreuna in ultima etapa a celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Pe langa asta, vom avea si un festival special de film aici, in Bucuresti, dedicat acestei date, si planuim unele expozitii fotografice", a declarat diplomatul, adaugand ca va fi deschis si Centrul Cultural Rusesc, un "centru de diseminare a culturii rusesti, a literaturii rusesti, poate a invatarii limbii ruse, de orientare in invatarea limbii ruse".

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Rusia relatii Romania Oleg Malginov, #Rusia NATO, #Rusia Transnistria, #Rusia aniversare Razboi Mondial , #Rusia