Rusia, fortata sa renunte la sustinerea Siriei (Video)

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 21:03
3063 citiri
Rusia, fortata sa renunte la sustinerea Siriei (Video)

SUA si aliatii sai au facut presiune diplomatica asupra Rusiei pentru ca aceasta sa nu se mai opuna deciziei Consiliului de Securitate al ONU de a solicita demisia presedintelui sirian, Bashar al-Assad.

Ca urmare, Rusia a anuntat ca se opune interventiei comunitatii internationale in Siria, de teama izbucnirii unei situatii asemanatoare celei din Libia, potrivit France24, care citeaza Reuters.

"Suntem siguri ca, in timpul unei crize politice extreme, rolul comunitatii internationale nu ar trebui sa fie amplificarea conflictului si nici nu ar trebui sa intervina prin sanctiuni economice sau actiuni militare. Rolul comunitatii este sa promoveze dialogul pentru a cauta o solutie optima si eficienta", a explicat ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Churkin.

Escaladarea violentelor in Siria a determinat uciderea a mai multor mii de manifestanti si activisti, in conditiile in care fortele fidele presedintelui Assad au efectuat mai multe raiduri in zonele cunoscute ca fiind de partea opozitiei.

Statele arabe si occidentale au solicitat ONU sa actioneze rapid pentru o rezolutie care sa solicite lui Assad delegarea puterii catre adjunctii sai si sa puna capat astfel protestelor, care dureaza deja de 11 luni, impotriva puterii dinastice a familiei sale.

Criticii rezolutiei ONU pretind insa ca aceasta nu exclude explicit interventia militara externa in Siria, iar acesta este motivul pentru care Rusia nu a votat-o pana in prezent. Atat Rusia, cat si China s-au opus interventiei fortelor ONU in Siria.

Interesele Rusiei sunt direct afectate de posibila schimbare de regim din Siria, in conditiile in care are o alianta veche de 42 de ani cu familia Assad, care detine puterea in Siria, livrand importante cantitati de armament in aceasta tara.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#proteste Siria, #razboi civil Siria, #sustinere Rusia Siria, #rezolutie ONU Siria, #interventie armata Siria , #Rusia