Rusia imparte UE in doua tabere: Vor fi sau nu prelungite sanctiunile?

Luni, 26 Septembrie 2016, ora 19:03
3967 citiri
Rusia imparte UE in doua tabere: Vor fi sau nu prelungite sanctiunile?
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderii statelor Uniunii Europene vor discuta luna viitoare posibilitatea de a imbunatati relatiile cu Rusia, in conditiile in care mai multe tari membre sunt afectate de sanctiunile economice impuse Moscovei din cauza rolului sau in criza din Ucraina.

UE are un as in maneca pe care l-ar putea folosi in negocierile cu Rusia

Summit-ul din 20-21 octombrie va fi marcat de decizia Marii Britanii de a parasi UE si disensiunile dintre Bruxelles si guvernul nationalist de la Varsovia, care slabesc pozitia blocului ce isi doreste mentinerea sanctiunilor.

De cealalta parte, Italia, Grecia, Cipru, Slovacia si Ungaria sunt sceptice in privinta extinderii sanctiunilor si si-au exprimat dorinta de a relua schimburile comerciale cu Rusia, cel mai important furnizor de gaze pentru Europa.

"Va fi din ce in ce mai dificil sa extindem sanctiunile. Dar acest lucru s-ar putea intampla daca scepticii ar fi convinsi ca exista si alte elemente in politica UE in privinta Rusiei, nu doar sanctiuni", a declarat un oficial al UE pentru Reuters.

Seful NATO: Sanctiunile impotriva Rusiei trebuie mentinute pana cand va fi pace in Ucraina

Un alt oficial citat de agentia de presa a spus ca exista si tari care si-ar dori sa coboare stacheta, sa dea un semnal ca, daca Rusia ar da semne de bunavointa, UE ar putea sa normalizeze situatia.

"Dar vor fi si cei care vor sa mentina stacheta ridicata", a mai spus oficialul. "In cele din urma, cred ca vom ramane exact unde suntem si azi. Avantajul celor care se opun extinderii este ca e nevoie de unanimitate ca sanctiunile sa fie extinse. Insa nimeni nu vrea sa ramana singurul care se opune extinderii", a adaugat aceeasi sursa.

UE a impus primele sanctiuni Rusiei dupa anexarea Crimeii in martie 2014. Ele au fost extinse din cauza sprijinului acordat de Rusia rebelilor din estul Ucrainei, intr-un razboi care a facut 9.500 de victime din aprilie 2014 pana in prezent.

UE prelungeste sanctiunile economice impotriva Rusiei

Eforturile de a ajunge la un armistitiu in estul Ucrainei si avansarea la un plan de pace au intarziat sa dea rezultate, iar UE nu are foarte multe solutii noi in a readuce Rusia la masa negocierilor.

Sanctiunile impuse includ interdictii de calatorie si inghetari ale bunurilor unor organizatii sau persoane, limitari ale comertului, operatiunilor financiare si contractelor in domeniul apararii si limitari ale activitatii economice in Crimeea.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#sanctiuni Rusia, #dezacord sanctiuni Rusia, #sanctiuni extinse Rusia , #Rusia