Rusia isi schimba atitudinea fata de prezenta SUA in Siria si saluta cooperarea: Usile sunt deschise

Luni, 10 Iulie 2017, ora 23:23
3624 citiri
Rusia isi schimba atitudinea fata de prezenta SUA in Siria si saluta cooperarea: Usile sunt deschise
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat, luni, ca Moscova saluta decizia "partenerilor SUA" de a participa la discutiile de pace asupra Siriei la Astana si de a colabora in crearea asa-numitelor "zone sigure" pentru civili in aceasta tara din Orientul Mijlociu ravasita de razboi.

Acest ton prietenos marcheaza o schimbare a atitudinii Rusiei fata de prezenta Statelor Unite in Siria, dupa ce luna trecuta Rusia a condamnat SUA pentru doborarea unui avion de lupta sirian si a spus atunci ca va considera de acum inainte avioanele americane din Siria drept tinte, noteaza agentia DPA.

"In mare masura, usile sunt deschise pentru colaborarea noastra asupra dezvoltarii in continuare a conceptului de zone de dezescaladare", a declarat Lavrov intr-o conferinta de presa la Moscova, facand referire la zonele civile care ar trebui sa fie lipsite de lupte.

Vineri, Rusia, Statele Unite si Iordania au ajuns la un acord pentru o incetare a focului in sud-vestul Siriei, stabilind o zona de dezescaladare pentru a crea un mediu adecvat in vederea ajungerii la o solutie politica pentru situatia din aceasta tara unde razboiul a intrat in al saptelea an, aminteste agentia Xinhua.

Lavrov a declarat ca acordul prevede elaborarea unor detalii suplimentare privind functionarea practica a zonei.

Pentru a coordona aceste detalii, s-a convenit sa se puna in functiune un centru de monitorizare creat de Rusia, Statele Unite si Iordania in capitala iordaniana Amman si care va fi in contact permanent cu fortele guvernului sirian si cu opozitia, a spus el.

Potrivit lui Lavrov, participantii la discutiile asupra Siriei din capitala kazaha Astana au ajuns aproape de un acord privind stabilirea a inca doua zone de dezescaladare in regiunea Homs din vest si in regiunea Ghouta din est, si discutiile continua asupra stabilirii unei alte zone in guvernoratul Idlib (nord-vest).

Lavrov a declarat ca Rusia saluta "participarea activa" a Statelor Unite in procesul de la Astana, in ciuda statutului de observator al Washingtonului la discutii.

El a adaugat ca Moscova a mentinut de asemenea contacte stabile cu Washingtonul la discutiile de la Geneva, care au fost reluate luni, precum si cu alte tari-cheie care au influentat evolutiile in Siria.

"Trebuie sa luam in considerare atitudinile unui numar foarte mare de actori cand ne referim la o solutie si nu este usor sa conciliem aceste pozitii si sa gasim un echilibru. Dar, dupa cum a aratat acordul Rusia-SUA-Iordania din 7 iulie, este posibil", a conchis Lavrov.

Citeste si Atac in Siria, in ciuda armistitiului stabilit de Trump si Putin

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Rusia saluta America Siria, #Rusia America pace Siria , #Rusia