Ziare.com

Rusia isi torpileaza singura embargoul prin Belarus

Joi, 18 Septembrie 2014, ora 00:12

   

Rusia isi torpileaza singura embargoul prin Belarus
Belarusul importa somoni si pastravi din Norvegia, pe care societatile de profil ii prelucreaza, iar dupa schimbarea astfel a codului de identificare fiscala ii exporta in Rusia, cu alte coduri si fara niciun obstacol privind embargoul aplicat tarilor europene.

Numai in prima saptamana a lunii septembrie, exportul de somon proaspat din Norvegia in Belarus a crescut brusc de trei ori, ceea ce se reflecta si in exporturile de somon prelucrat din Belarus in Rusia, informeaza Pravda, reluand o stire din ziarul norvegian Dagens Naeringsli.

Toate acestea se petrec in conditiile in care exporturile oficiale din Norvegia in Rusia au scazut vertiginos. Astfel, numai la fructe de mare exportul pe luna august 2014 a scazut cu 82% in raport cu cel exectuat in aceeasi perioada a anului 2013, urmare politicilor restrictioniste rezultate din embargo.

In urma acestei sanctiuni pe care Rusia si-a impus-o singura, piata rusa s-a lipsit numai in ultimul timp de 450 de mii tone de peste din import.

Dar chiar si in aceste conditii, Norvegia a reusit in luna august sa-si mareasca tonajul exporturilor de peste cu 11%, obtinand si o crestere a incasarilor valutare cu 3%, desi in conditiile embargoului preturile pe piata internationala au scazut simtitor.

Rusia este al treilea mare importator de somon norvegian din lume, preluand in luna iulie 2014 un total de 9% din exporturile norvegiene la acest capitol, ceea ce reprezinta 322 de milioane de coroane locale sau 54 de milioane de dolari SUA.

Luni, Uniunea Societatilor de Pescuit din Rusia a avertizat ca, din cauza embargoului, pretul pestelui va continua sa creasca, iar statul nu se poate opune acestei tendinte.

Directorul Uniunii a atras chiar atentia ca statul nu are nicio putere in a stapani preturile aparute ca o consecinta a respectivului embargo. Ca urmare, ele vor evolua independent si haotic, fara a putea fi controlate de nimeni.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3537 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor