Rusia, o noua anexare? Pe unde isi mai baga Moscova coada

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 10:18
5735 citiri
Rusia, o noua anexare? Pe unde isi mai baga Moscova coada
Foto: Abkhaz World

Rusia si Abhazia, o republica separatista georgiana, au semnat luni un acord de alianta si parteneriat strategic, a anuntat Kremlinul intr-un comunicat, spre nemultumirea Georgiei, care a denuntat "anexarea" unei parti din teritoriul sau.

Acordul, care prevede "o cooperare mai stransa intre Rusia si Abhazia in domeniile social, economic si umanitar, dar si in probleme de politica externa, aparare si securitate", a fost semnat de presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau abhaz Raul Hadjimba, la Soci, statiune rusa la Marea Neagra.

"Este vorba de a asigura existenta Abhaziei (...) si de a crea conditii pentru continuarea dezvoltarii legaturilor socio-economice" intre acest teritoriu micut din Caucaz locuit de aproximativ 240.000 de persoane si Rusia, a declarat Putin, citat in comunicat.

Rusia va avea baze militare in Abhazia si Osetia de Sud

Astfel, in 2015, Rusia va acorda Abhaziei cinci miliarde de ruble (268 de milioane de euro) in cadrul implementarii acestui acord, care prevede, in special, crearea unei forte de aparare comune si un spatiu comun socio-economic, a precizat el.

Raul Hadjimba a salutat producerea unui "eveniment istoric". "Poporul nostru a facut de mai mult timp o alegere istorica in favoarea consolidarii unei cooperari de la egal la egal si de alianta cu Rusia", a declarat el.

Georgia denunta un pas catre anexare

Georgia, la randul sau, a denuntat "un pas catre anexarea de facto a regiunii Abhazia de catre Federatia Rusa". "Guvernul georgian condamna acest act ilegal", a declarat luni ministrul georgian de Externe, Tamar Beruciasvili.

Abhazia, un mic teritoriu de la frontiera Georgiei cu Rusia, care se invecineaza cu Marea Neagra, situat la poalele lantului muntos Caucaz, si-a declarat independenta, iar Rusia a aparat-o intr-un razboi cu fortele georgiene, la inceputul anilor '90.

Rusia, care sprijina de asemenea Osetia de Sud, o alta regiune separatista georgiana situata la frontiera sa, a recunoscut independenta acestor doua teritorii la capatul unui scurt razboi care a opus-o Georgiei in august 2008.

Moscova a instalat intre timp baze militare in aceste doua regiuni, denuntate ca actiuni de ocupatie de catre Tbilisi.

NATO si Uniunea Europeana, ale caror relatii cu Moscova sunt deja foarte tensionate din cauza crizei ucrainene, au condamnat, luni seara, acest acord, care "compromite eforturile in curs pentru stabilizarea situatiei de securitate in regiune", potrivit noului Reprezenant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini.

Rusia si Abhazia vor sa isi armonizeze legislatiile

"Acesta incalca suveranitatea si integritatea teritoriala a Georgiei, contrazice principiile dreptului international si angajamentele internationale ale Rusiei", a adaugat ea intr-un comunicat.

"Nu vom recunoaste asa-zisul tratat", care "nu contribuie la gasirea unei solutii pasnice si durabile" pentru conflict, si-a exprimat regretul un purtator de cuvant al secretarului general NATO.

"Vom continua sa cerem Rusiei sa revina asupra recunoasterii regiunilor georgiene Osetia de Sud si Abhazia ca state independente si sa-si retraga trupele din Georgia", a precizat purtatorul de cuvant.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Rusia acord Abhazia, #Rusia Abhazia anexare, #Rusia Abhazia Georgia , #Rusia