Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Rusia: Patriarhia permite preotilor sa se implice in politica

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 14:38
1444 citiri
Rusia: Patriarhia permite preotilor sa se implice in politica
Foto: RIA Novosti

Patriarhia Ortodoxa Rusa a stabilit conditiile in care preotii vor putea sa candideze pentru functii politice. Masura a starnit nemultumirea activistilor civici, care conisdera ca Rusia tinde sa se transforme intr-un stat religios.

In cadrul unei intalniri desfasurate saptamana trecuta, Sfantul Sinod a stabilit un "mecanism clar", prin care preotilor li se permite sa candideze in alegeri, in anumite conditii. Astfel, Patriarhia permite candidaturile atunci cand "forte schismatice" sau de alta orientare religioasa incearca sa obtina functii publice, prin alegeri, pentru a lupta impotriva Bisericii.

"De exemplu, daca o forta politica implicata in alegeri are in programul sau sa lupte impotriva ortodoxiei si a bisericii ruse", a explicat, citat de Reuters, un purtator de cuvant al Patriarhiei, Vladimir Legoida.

Preotii care intentioneaza sa candideze vor trebui sa ceara acceptul Sfantului Sinod, explicand motivele. De asemenea, eu nu au voie sa se inscrie in partidele politice, insa legea rusa permite ca pe listele formatiunilor sa apara si independenti.

Activistii pentru drepturile omului se opun acestei decizii a Patriarhiei, spunand ca linia de demarcatie dintre Stat si Biserica devine astfel tot mai subtire. "Toti acesti pasi duc inspre cresterea influentei Bisericii in cadrul sistemului nostru politic", au declarat acestia.

Decizia Sfantului Sinod vine la scurt timp dupa ce trei dintre membrii formatiei punk Pussy Riot au fost condamnati la inchisoare pentru "huliganism motivat de ura religioasa". Trupa a cantat, fara permisiune, in principala catedrala din Moscova o melodie in care cerea ca Fecioara Maria sa scape Rusia de Vladimir Putin. Patriarhul Kirill a declarat, apoi, ca protestul Pussy Riot face parte dintr-un atac concertat impotriva valorilor traditionale ale Rusiei, menit sa stopeze revigorarea ortodoxismului.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#preoti Rusia politica, #preoti Rusia alegeri parlamentare, #Patriarhia Rusa alegeri , #Rusia