Rusia prelungeste arestul preventiv pentru marinarii ucraineni capturati in incidentul naval din Marea Neagra

Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 22:12
2576 citiri
Rusia prelungeste arestul preventiv pentru marinarii ucraineni capturati in incidentul naval din Marea Neagra
Foto: Arhiva Pixabay

Un tribunal din Moscova a anuntat miercuri prelungirea cu trei luni a arestului preventiv pentru toti cei 24 de marinari ucraineni capturati in timpul incidentului naval de la sfarsitul lunii noiembrie 2018 in Marea Neagra, informeaza agentia de presa rusa oficiala RIA Novosti.

Tribunalul districtual Lefortovo din Moscova a stabilit prelungirea perioadei de arest preventiv in cazul marinarilor ucraineni "cu trei luni pentru fiecare, pana la data de 24 iulie 2019", conform Interfax.

Rusia insista ca a interceptat trei nave militare ucrainene la 25 noiembrie 2018 in apele sale teritoriale din largul Crimeii, in timp ce Ucraina sustine ca navele au fost capturate cu tot cu marinari in apele internationale, dupa ce garzile de coasta ruse le-au blocat trecerea prin stramtoarea Kerci, care face legatura cu Marea Azov, o mare interioara impartita intre rusi si ucraineni, noteaza EFE.

Marinarii, acuzati de trecerea ilegala a frontierei ruse, au fost arestati initial pentru o perioada de doua luni, pana la 25 ianuarie.

Ulterior, durata arestului preventiv a fost extinsa pe motiv ca ancheta in acest caz nu a fost inca finalizata, ceea ce a provocat o condamnare pe plan international a actiunilor Rusiei.

Marinarii ucraineni capturati, dintre care trei au fost raniti atunci cand garzile de coasta ruse au deschis focul asupra navelor lor, se considera prizonieri de razboi si au refuzat sa dea declaratii.

Ombudsmanul ucrainean Liudmila Denisova, care a asistat la sedinta de miercuri a tribunalului din Moscova, a declarat pentru Interfax ca Rusia si Ucraina mentin un dialog in "diferite formate" pentru a aborda soarta marinarilor si eventuala lor intoarcere acasa.

Numerosi analisti si oameni politici au sugerat deja posibilitatea ca marinarii ucraineni sa fie dati la schimb pentru cetateni rusi detinuti in Ucraina.

Comentand aceste informatii, presedintele rus Vladimir Putin a subliniat anterior ca acest schimb ar putea fi eventual decis numai dupa incheierea procedurilor penale impotriva marinarilor ucraineni in Rusia.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#incident naval Marea Neagra, #marinari arestati incident Marea Neagra , #Rusia