Rusia refuza sa-si achite contributia la Consiliul Europei. Cum motiveaza

Marti, 06 Iunie 2017, ora 21:17
6005 citiri
Rusia refuza sa-si achite contributia la Consiliul Europei. Cum motiveaza
Foto: Twitter/President of Russia

Rusia a anuntat marti ca refuza sa achite catre Consiliul Europei (CoE) suma de 11 milioane de euro, adica o treime din contributia sa anuala, din cauza restrictiilor ce i-au fost impuse in legatura cu conflictul din Ucraina.

"Finantarea anuala este in etape. A treia ramasa pentru sfarsitul anului nu mai este transferata", a declarat presedintele Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, citat de media de stat.

Delegatia rusa la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei si-a pierdut mare parte din drepturi, inclusiv dreptul de vot, dupa anexarea de catre Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, in 2014.

Consiliul Europei, a carui misiune este de a veghea la respectarea drepturilor omului, democratiei si statului de drept pe continent, a mentionat ca Moscova a mai lansat in trecut amenintari similare.

"Azi nu e prima data cand citim asta in presa rusa", a remarcat pentru DPA purtatorul de cuvant al CoE, Daniel Hoeltgen. Acesta a adaugat ca, "totusi, nu putem confirma ca autoritatile ruse au informat Consiliul Europei" in acest sens.

Rusia a anexat Crimeea, care gazduieste o importanta baza navala rusa, si si-a acordat sprijinul - cel putin verbal - rebeliunii separatiste din unele zone din estul Ucrainei, ca represiuni dupa inlaturarea de la putere a presedintelui prorus al acesteia, pe fondul unor ample proteste prooccidentale. Moscova a denuntat un puci sustinut de Occident la Kiev in anul 2014.

Estul Ucrainei a intrat in cel de-al patrulea an de confruntari armate intre rebelii prorusi si trupele ucrainene, conflict soldat cu aproape 10.000 de morti de la declansarea sa, in aprilie 2014, la o luna dupa anexarea Crimeii.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Rusia bani Consiliul Europei, #Rusia refuza contributie Consiliul Europei, #Rusia anexare Ucraina sanctiuni , #Rusia